Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Les biblioteques, cada dia més imprescindibles

5 de maig 2016

Les biblioteques, cada dia més imprescindibles

Les biblioteques de les comarques de l’Alt Penedès i El Garraf que formen part de la Xarxa de Biblioteques Públiques de la Diputació de Barcelona atenen una població de 252.151 habitants, a través de 10 biblioteques municipals i dos bibliobusos que recorren diàriament petits municipis. Cada dia que les biblioteques obren les portes, en fan ús més de 2.700 persones, emportant-se en préstec una mitjana de 2.104 documents. A més,  reben 1.800 visites diàries a les webs i blogs de les respectives biblioteques.

Al llarg del 2015 s’han prestat més de 500.000 documents i s’han creat més de 4.800 carnets nous. Podem dir que un 43’34 % de la població d’aquesta zona té carnet de la biblioteca (més de 100.000 usuaris). El darrer any s’ha vist un petit decents en el número de visites físiques però, en contrastat, les visites a les webs de les diferents biblioteques ha augmentat significativament. No obstant, com a conseqüència de la situació precària de molts municipis en termes econòmics, s’ha adquirit menys fons documental i s’han gestionat menys activitats.  Malgrat l’estabilitat de les dades respecte els darrers 6 anys, el nivell d’adequació dels serveis bibliotecaris de la Zona continua per sota dels estàndards marcats pel Mapa de Lectura Pública de Catalunya (2014), amb una clara necessitat d’adequació de l’espai, fons, personal i horaris.

Està previst que al llarg d’aquest 2016 s’acabaran les obres de millora de la Biblioteca Santiago Rusiñol i incorporar a la Xarxa la Biblioteca de Sant Quintí de Mediona que al llarg d’aquest any es traslladarà a les Escoles Velles. Està en construcció la nova biblioteca Ramon Bosch de Noya de Sant Sadurní d’Anoia i està aprovat el projecte de la nova biblioteca de Cubelles. Una necessitat urgent és la construcció o ampliació d’una nova biblioteca central comarcal a Vilafranca del Penedès (segons el Pla de Lectura Municipal que s’està  redactant actualment). A mig termini, està previst la construcció de les biblioteques filials a Olèrdola, Sant Martí Sarroca i Subirats per la comarca de l’Alt Penedès, i filials per la comarca del Garraf als municipis de Canyelles i Olivella; juntament amb la necessitat d’ampliació de les biblioteques central de Vilanova i la Geltrú i la Manuel de Pedrolo de Sant Pere de Ribes.

Busques feina o vols presentar-te a oposicions? Vols anar a escoltar un conte? Pertànyer a un club per comentar llibres del teu interès?   Millorar idiomes? Llegir còmics? Vine a la Biblioteca.

Les biblioteques continuen vives. Continuen creixent en creativitat i entusiasme, en cooperació i solidaritat. Obertes a tothom per acompanyar la població en la seves necessitats de millora educativa, cultural, d’oci i valor crític. I aportant un valor social a les seves respectives comunitats que les fa cada dia més imprescindibles.