Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Del Ball de les Gitanes

31 de maig 2016

Del Ball de les Gitanes

Avui que falten només 3 mesos per Sant Fèlix, us recomanem dos llibres d'un dels balls més emblemàtics de la nostra Festa Major: el Ball de les Gitanes.


Del ball de les Gitanes de Vilafranca
Caixa Penedès, 1987

El llibre Del Ball de les Gitanes de Vilafranca, publicat l’any 1987, esdevingué la primera monografia sobre una de les danses més tradicionals de la nostra Festa Major. Va ser escrit i signat com a "Col·lectiu payo" i edició a cura d'Eloi Miralles.
Aquest aborda en profunditat un dels elements característics de la Festa Major de Vilafranca del Penedès: el Ball de les Gitanes. Amb l’arribada del nou segle, uns bons paios de la vila es van fer seu el ball i van evitar-ne així la desaparició.  El llibre recull informacions d'altres fonts documentals, el testimoni oral d'alguns membres de la comunitat gitana de la vila, etc També inclou reproduccions de fotografies antigues, gravats partitures, que ajuden a mostrar tot el que els autors han pogut demostrar sobre aquest ball vilafranquí.

Gitanilles!!! Del Ball de les Gitanes de Vilafranca del Penedès
Llíbres de l'Índex, 2015

Reedició, revisada i ampliada, que no pretén altra cosa que perpetuar-ne encara més la memòria i, alhora, retre un merescut homenatge de simpatia a tots els balladors, compartit entre els gitanos/es de raça –que el van prendre pel seu compte durant més de cent anys– i els paios/es que li han donat continuïtat...