Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Foix, el nostre riu

12 de febr. 2016

Foix, el nostre riu

Foix és nom de dona, un nom amb personalitat penedesenca que bateja un riu amb poca aigua, un embassament de verd líquid i un paisatge de vinya i de línia plana.

El riu Foix neix a la Serralada Prelitoral Catalana, a la serra d’Ancosa (la Llacuna); travessa la depressió del Penedès i desemboca al mar prop de Cubelles (el Garraf), després d'obrir-se pas a través de la muntanya calcària de la Serralada Torrelles de Foix.

Indrets per on passa el riu Foix i dóna el seu nom:

El Santuari de Santa Maria de Foix: d’origen romànic s.XII, sèu de la Mare de Déu de Foix, patrona del Penedès. L'església es troba situada damunt d'un penya-segat, des d'on es pot gaudir d'una panoràmica extraordinària i divisar quasi tot l'Alt i el Baix Penedès.

El pantà de Foix: aigua entre vinyes i castells. L'interès de l'espai se centra tant en la gran varietat d'ambients ecològics (una de les poques zones humides del Penedès) com en un ric patrimoni arquitectònic i històric vertebrat al voltant dels castells de Penyafort i de Castellet, de gran importància estratègica durant l'edat mitjana.

El Parc del Foix: és un espai natural de vegetació mediterrània amb gran quantitat de fauna que inclou més de cent espècies d’ocells.

El Molí del Foix: Centre d’Interpretació Històrica i Natural, és un equipament municipal ubicat a les antigues instal·lacions d’un molí fariner medieval al nucli dels Monjos i que aprofitava l’aigua del riu Foix per moldre gra i produir farina.

Torrelles de Foix: és un poble envoltat sobretot per l'entorn natural. A l'oest hi trobem la riera de Pontons, afluent del riu Foix, i que dóna lloc a l’espai natural de Les Dous. El punt més alt del terme de Torrelles és el Turó dels Quatre Termes, on cada 11 de setembre s'hi renova una senyera.

A la biblioteca disposeu de la següent bibliografia:

El Foix: 15 excursions per descobrir-lo. Gabriel Lacruz. Vilafranca del Penedès: Andana, 2010.
El Foix: entre l'eixutesa i la contaminació.  Narcís Prat [et al.] Barcelona: Diputació de Barcelona. Servei del Medi Ambient, 1985.
El Pantà de Foix: història i evolució de l'entorn immediat. Jordi Pomés, Mariano Barrientos [Barcelona]: Fundació Castellet del Foix, [2003].
El Parc del Foix: flora, fauna i paisatge. Josep Antoni Herrera i Sancho, Humbert Salvadó i Cabré, Ton Salvadó i Cabré. Miscel·lània penedesenca [Vilafranca]: Institut d'Estudis Penedesencs, 1978- Núm. 17 (juny 1993), p. 7-67.
El Parc Natural del Foix. Josep Anton Herrera i Sancho. Miscel·lània penedesenca [Vilafranca] : Institut d'Estudis Penedesencs, 1978- Núm. 15 (juny 1992), p. 7-30.
Fent camí pel riu Foix. Silvia Arniches i Hill, Esther García i López, Júlia Gómez i Pérez. [Vilafranca del Penedès]: Consell Comarcal de l'Alt Penedès, DL 1990.
Foix: entre cel i terra. Lluís M. Udina i Castell. Vilafranca del Penedès: La Fura, 1992.
Foix amunt. Neus Benavent i Vallès. Miscel·lània penedesenca [Vilafranca]: Institut d'Estudis Penedesencs, 1978- Núm. 14 (des. 1991), p. 7-31.
Itinerari ecològic del riu Foix. Josep Fullà, Juli Pascual, Assumpció Savall. [Vilafranca del Penedès]: els autors, 1990 Trobada d'Estudiosos del Foix.
Un Tomb pel Foix: jocs i descobertes per l'entorn natural.  Xavier Bayer; il·lustracions: Blanca Martí. Valls: Cossetània, 2013.

Zones d’Interès Turístic:

Podeu trobar més informació a: