Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Escandinàvia: Nadal… I molt més

10 de des. 2015

Escandinàvia: Nadal… I molt més

A un mes vista de les celebracions nadalenques, us proposarem unes festes amb el genuí esperit del Nadal. A poques hores d’avió de casa nostra, però a la part més septentrional de tot Europa, arribarem a Escandinàvia.

Worlds In Focus / Foter.com / CC BY-NC
A mitjans de desembre trobem el començament de l’activitat festiva, més concretament el dia 13 de desembre, Santa Llúcia. És també el solstici d’hivern -el dia més curt de l’any-, i durant aquest dia, a residències hospitals, llars d’infants i col·legis hi ha processons amb noies cantant la cançó de Santa Llúcia; encapçalades per una que porta una corona d’espelmes al seu cap. Aquesta és una de les  tradicions  més arrelades a Suècia. No marxarem de Suècia sense visitar una de les ciutats més màgiques del nord d’Europa: Göteborg. Les festes de nadal es viuen de forma especial, tres atractius gairebé únics en aquestes latituds: el mercat nadalenc, el parc d’atraccions Liseberg -el més gran d’Escandinàvia-, amb una programació d’activitats molt recomanable i el Camí de la Llum -sobre temàtiques pròpies de les festes que cada any canvien.

Deixant la costa, i dirigint-nos al Cercle Polar Àrtic a la Lapònia: la terra dels sami, i de les aurores boreals -que també són un al·licient per a una visita-; però també la d’una petita ciutat, al cantó finès: Rovaniemi. Aquí és on es troba el poble i la casa d’un dels personatges més estimats pels nens i nenes d’arreu del món. El Pare Noel -o Santa Claus-. Tot i que per aquestes dates tindrà molta feina, estarà encantat de rebre la vostra visita!

Si ens decidim per Noruega, disposem de cotxe i volem fer unes vacances diferents, una molt bona opció és recórrer els seus paisatges hivernals pels seus Itineraris Turístics Nacionals. Es tracta d’una xarxa d’antigues carreteres condicionades com a atraccions turístiques. Algunes d’elles ens porten molt a prop de Bergen, una de les més belles ciutats escandinaves, molt coneguda per les seves casetes de colors -icones de la ciutat-, pel Brygge -o moll-, el Fisketorget -mercat del peix- i també per ser la porta d’entrada als fiords, l’atracció turística noruega per excel·lència. Les festes de Nadal li confereixen una imatge molt particular. A finals de novembre, el dia 28 té lloc el Lysfesten festival, on la llum és la protagonista principal a més de la  pirotècnia, torxes, cantates de nadales i  diversos concerts -que s’estenen al llarg de tot el mes de desembre-.

També podrem visitar el famós Pepperkakebyen -o poble de gingebre, ingredient característic de les conegudes galetes que s’elaboren, també al nadal-. I si volem les millors panoràmiques de la ciutat, la pujada a la muntanya Floyen, a on també es fan diverses activitats d’animació i entreteniment. Acabem el nostre viatge per terres escandinaves a la capital de Dinamarca: Copenhague, la ciutat de les fades i els contes de H.C.Andersen, la màgia del parc d’atraccions Tivoli -el parc d’atraccions més antic del món-, i la “Sireneta”.

Les festes de Nadal configuren aquestes espais i alguns més -en els que els mercats nadalencs prenen protagonisme- com el Nyhavn, que era el port antic de Copenhague; o el castell de Kronborg -a pocs quilòmetres-, més conegut per ser el castell en el que Shakespeare es va inspirar per a escriure Hamlet. Encara no us hem donat motius suficients per a un viatge? A que espereu?

Només ens queda desitjar-vos, com dirien allà: God/glædelig Jul!