Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Jordi Llavina, el nostre escriptor de capçalera

17 de juny 2015

Jordi Llavina, el nostre escriptor de capçalera

Tot i que no sóc vilafranquí de naixement, sí que me’n considero d’adopció. I, per tant, tot el que hi ha a la meva ciutat —o a la meva vila, més ben dit— m’ho sento meu. S’entendrà de seguida, doncs, que jo, que em dedico a les lletres, senti encara més meva aquesta biblioteca situada al cor històric de la vila, i que per mi sigui un autèntic orgull participar, com a escriptor apadrinat per la Torras i Bages, en tot un seguit d’activitats que pretenen promoure la lectura i tots els seus valors a Vilafranca i la rodalia. A més, visc a tocar de la Torras i Bages: es podria ben bé fer un pont molt alt amb els llibres de la biblioteca i els que hi ha a casa meva que comuniqués el meu pis del carrer Graupera amb aquest temple de la cultura que presideix la plaça de l’Oli.
Jordi Llavina

Amb aquest text d'entrada us volem anunciar que la Biblioteca Torras i Bages te el privilegi de tenir com a escriptor De Capçalera l'autor penedesenc Jordi Llavina. Aquesta iniciativa s'emmarca dins el programa impulsat per la ILC, el servei de biblioteques de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Català de les Dones per establir lligams estables entre un escriptor/a i una biblioteca que sigui de referència.

Per fer evident aquesta relació entre la Torras i Bages i Jordi Llavina, trobareu un espai dedicat al nostre autor amb la seva obra més destacada i que serà complementat amb una recomanació de lectura, música o cinema que el mateix Jordi Llavina farà als nostres usuaris. I la primera recomanació és una pel·lícula:

Escrita, dirigia i produïda per Louis Malle 
1987

Basada en les pròpies experiències del director francès, que va passar la seva infància internat en un col·legi catòlic a prop de Fontainebleau, aquesta pel·lícula autobiogràfica va guanyar el Lleó d'Or del Festival Internacional de Cinema de Venècia de 1987 com a premi més destactat entre l'ampli palmarès.

Passades les vacances escolars de l'hivern de 1943 a la França ocupada pels nazis, Julien Quentin, un estudiant catòlic de família benestant, retorna amb resignació al col·legi carmelita de Saint Jean de la Croix dirigit pel Pare Jean. En aquesta ocasió, però, la mandra de la tornada és interromput per la inesperada arribada de tres nous alumnes a l'escola. Un dels nouvinguts és Jean Bonnet, un estudiant amb una gran aptitud per l'aritmètica i el piano que, malgrat els seus inicials problemes d'integració amb la resta de companys, acaba establint amistat amb Julien. Aquesta amistat es consolida una nit quan els dos alumnes passen a compartir el secret del taciturn i misteriós Jean, a qui Julien descobreix resant en hebreu i portant una quipà. El seu amic li confessa aleshores que el seu cognom real és Kippelstein, d'origen jueu, i que ha trobar refugi a l'escola gràcies a l'ajuda del Pare Jean, que s'ha compromès a garantir asil als jeus perseguits pels nazis.