Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: 200 anys de Diables a Vilafranca

1 de juny 2015

200 anys de Diables a Vilafranca

Els diables de Vilafranca estan de celebració aquest any, i és que 200 anys de ball de diables bé es mereixen una commemoració d’alta volada. 
Els seus orígens i la primera participació acreditada a la Festa Major de Vilafranca, tal i com coneixem el ball en l’actualitat, data de 1815; tot i que hi ha referències que ens parlen d’uns diables acompanyant el Drac de la població des del 1601. 
El Ball de Diables de Vilafranca del Penedès és una manifestació folklòrica i tradicional de la cultura popular catalana, que representa la lluita del bé i el mal, omplint els carrers amb el foc dels seus elements pirotècnics i recitant versos satírics. 
El passat mes d’abril es va  presentar el programa festiu d’actes, finalitzant el mateix mes amb una de les cites anuals imprescindibles pels amants dels balls foc: la vuitena edició del Diabòlic. També, a punt d’acabar el mes de maig, es va celebrar la divuitena Mostra de Balls Centenaris de Diables, una altra fita molt significativa al calendari.

L’epicentre de tots els actes estarà a l’entorn de la Festa Major de Vilafranca i dels dies previs, amb l’exposició i la Diada del Bicentenari; així com les diverses actuacions, els versos  i la cloenda amb el tradicional Ball de Foc.

Bibliografia:
Vilafranca del Penedès : Colla de Diables de Vilafranca, 1999
El Ball de foc / text: Diables de Vilafranca ; il·lustracions: Mireia Andrade Bages. Vilafranca del Penedès : Ball de Diables de Vilafranca, 2015
Foc en dansa : els balls de diables tradicionals del Penedès i el Camp de Tarragona / Ramon Vallverdú Albornà. [L'Arboç] : Ajuntament de l'Arboç : Esbart Català de Dansaires : Carrutxa, 2006