Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Amèrica de la mà de Hitchcock

29 d’abr. 2015

Amèrica de la mà de Hitchcock

Avui es compleixen 35 anys de la mort del director de cinema britànic Alfred Hitchcock. Intriga, suspens i ficció són els elements sempre presents a l’extensa filmografia d’un dels millors cineastes de tots els temps. En homenatge, us proposem fer un viatge a través dels Estats Units, tot recordant  algunes de les seves pel·lícules més memorables que ens porten als llocs més emblemàtics de la geografia americana.

“Vertigo”, “Els ocells” i “Perseguit per la mort” -més coneguda pel seu títol en castellà, “Con la muerte en los talones”- són algunes de les pel·lícules que ens porten a un viatge per les metròpolis nord-americanes, representades per dues de les més importants: Nova York, i  San Francisco. També trobarem espais allunyats de l’estrés i la voràgine de les grans ciutats, com el Mont Rushmore -una de les icones americanes-; així com molts petits racons a Califòrnia, que van acompanyar també algunes de les escenes mes inquietants de la seva filmografia. Una dualitat que Hitchcock va tenir present sempre a les seves pel·lícules, amb visions contraposades dels espais urbans, amb les seves virtuts i defectes. 

De la selecció de localitzacions i els decorats utilitzats també es desprèn un gust per l’arquitectura integrada a la natura. El millor exemple d’aquestes preferències és la casa Vandamm -a les escenes finals de Perseguit per la mort-, al cim del Mont Rushmore, molt a prop de les famoses cares dels presidents Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt, i Abraham Lincoln. A que ens recorda? Doncs, a una de les obres més importants d’un dels grans arquitectes del segle XX: la casa de la cascada, de Frank Lloyd Wright. El cas és que la casa que apareix a la pel·lícula no existeix, va ser recreada expressament pel seu rodatge, sent considerada una de les millors cases de la història del cinema.

Alfred Hitchcock sempre va destacar per la seva acurada posada en escena i una selecció excel·lent de les localitzacions de les seves pel·lícules, aportant un valor afegit al repartiment dels actors amb unes trames magistrals; tot plegat una combinació insuperable. Ens acompanyeu en el nostre tour cinèfil?