Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Viatge a l'edat mitjana: els càtars

17 de març 2015

Viatge a l'edat mitjana: els càtars

Viatgem a una destinació molt propera geogràficament, encara que molt llunyana en la història: L’Edat Mitjana. Enigmes, cristiandat, heretgia i ocultisme són elements que ens ajuden a teixir el relat d’una de les èpoques més misterioses de la història i a resseguir les empremtes deixades pels càtars entre els segles XI i XIV.

El càtars o Bons Homes, eren homes i dones de rígida moral cristiana, que rebutjaven tota la riquesa, que no creien en l’Antic Testament i rebutjaven el catolicisme i el sistema feudal. Per tot això, van ser considerats heretges per l’Església Catòlica, que amb l’ajut del rei de França i de la noblesa francesa, inicià la seva persecució i extermini.

Amb la seva persecució i extermini, després de la desfeta a Montsegur, els que van sobreviure, van emprendre una migració cap a terres catalanes, travessant els Pirineus per anar a refugiar-se a casa de nobles catalans que els acolliren.

A Catalunya podem recórrer una de les rutes que van seguir en la seva fugida: el Camí dels Bons Homes, que va -en el seu itinerari principal- desde Montsegur a França, fins al Santuari de Queralt.

Però aquest petit viatge ens portarà una mica més al nord,  just travessant la frontera amb França, a terres occitanes; trobant entre Perpinyà i Carcassona les mostres més esplèndides del llegat dels càtars

Montségur, Peyrepertuse, Quéribus, Termes, Puyvert, Puylaurens són alguns dels castells i fortaleses, camins i paisatges que van ser testimonis de la fèrria resistència demostrada pels càtars davant dels seus adversaris. A les ciutats, racons amb molta història als seus carrers: Carcassone, Toulouse, Foix, Albi -la rosada-...

A que espereu? Molt a prop vostre gaudireu d’un molt bon viatge!