Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: 150 anys de ferrocarril al Penedès

30 de març 2015

150 anys de ferrocarril al Penedès

L’efemèride del mes d’abril ens arriba per via fèrria, ja que el 15 d’abril es commemoren els 150 anys de l’arribada del ferrocarril al Penedès. Un segle i mig d’història entre la locomotora a vapor que va fer el primer trajecte i els moderns trens AVE que travessen diàriament la nostra comarca.

Un aniversari farcit amb diversos actes que tindran la seva culminació el proper dia 19, amb un recorregut entre Martorell i Tarragona, emulant el viatge  realitzat a mitjans del segle XIX. Per aquesta ocasió, el trajecte es farà amb una de les composicions de material rodant més novedoses i punteres; un automotor elèctric de cinc vagons de la sèrie 449 de RENFE -sent la primera vegada que aquest tren circula pel Penedès-. A la pàgina web del 150è. aniversari podreu trobar els diversos actes que se celebraran, així com molts continguts d’interès

El primer tram de línia entre Barcelona i Molins de Rei va inaugurar-se l'any 1854. Només dos anys després -el 1856- arribava a l'estació provisional de Martorell. Tres anys més tard creuaria el riu fins a l'estació definitiva. Successives ampliacions el portarien fins a Vilafranca i Tarragona, on hi arribaria el 1865. La línia va formar part, entre d'altres, de la companyia MZA (Madrid-Zaragoza-Alicante), i a partir de 1941 de Renfe. El 2006 -prèviament a l’arribada de l’AVE- es va soterrar la traça urbana i l'estació de Vilafranca del Penedès.

Webs: 

Bibliografia: 
El Ferrocarril al Penedès : més d'un segle de patrimoni. Montserrat Montsant, Joan. Vilafranca del Penedès: Institut d'Estudis Penedesencs, DL 2007.
El Baixador del ferrocarril de Lavern-Subirats : 50 anys d'història. Montserrat Montsant, Joan.Vilafranca del Penedès: Ajuntament de Subirats: Institut d'Estudis Penedesencs, cop. 2008.