Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Tarragona a les Biblioteques amb DO

5 de des. 2014

Tarragona a les Biblioteques amb DO

En aquest mes de desembre, com a darrera parada i cloenda del cicle “Biblioteques amb DO”, ens desplacem a unes terres amb una tradició vinícola mil·lenària: la DO Tarragona.

Els inicis del conreu de la vinya a Tarragona es remunten a l’època de la colonització grega al nord de la costa catalana; tot i que l’impuls definitiu va ser als temps de l’Imperi Romà. Hi ha diversos testimonis de la gran qualitat dels vins de la Tarraconense, que van ser exportats per tot l’Imperi, sent considerats aquests dels millors.

En èpoques més contemporànies, el vi s’ha anat consolidant com un dels elements que defineix la personalitat de les terres tarragonines. Ja des d’inicis del segle XIX la seva importància social i econòmica queda posada en relleu amb els beneficis provinents de les seves exportacions.

Aquesta època de prosperitat té el seu reflex més evident en la construcció de grans edificis dedicats al sector del vi: les cooperatives. Alguns exemples que mereixen una visita els podem trobar als cellers cooperatius de Nulles i Vila-rodona -ambdós obres del genial arquitecte modernista Cèsar Martinell-.

La DO Tarragona és una de les més antigues de l’Estat, i abarca un territori molt extens -73 municipis-, que comprèn les comarques de l’Alt i Baix Camp, el Tarragonès i la Ribera d’Ebre. Aquest fet, i la varietat de microclimes comporten un gran diversitat de vins produïts pels més de 2000 el·laboradors de la DO.

Els vins blancs són el·laborats amb les varietats Macabeu, Parellada, Xarel·lo, Chardonnay, Moscatell d’Alexandria, Garnatxa Blanca, Sauvignon Blanc i Subirat Parent. Els vins blancs que es produeixen al camp de Tarragona són molt suaus, equilibrats, aromàtics i fruitats. A la zona de la Ribera d'Ebre els blancs són de color brillant.

La producció de vins negres i rosats es basa en les següents varietats: Ull de Llebre, Merlot, Samsó, Cabernet Sauvignon, Garnatxa, Sumoll, Syrah i Pinot Noir. Els vins negres de la zona del camp de Tarragona són ferms i aromàtics. Els negres de la Ribera d'Ebre harmonitzen el cos i el color de la carinyena i la riquesa de la garnatxa. Per altra banda, els vins rosats de la zona del camp de Tarragona són frescos i de color cirera.

Especial menció, per la seva fama i reconeixement internacional, mereixen els vins de licor i dolços de la zona: Mistela, Moscatell Garnatxa, Vi Ranci, Vi vimblanc.

Moltes raons per a fer turisme i degustar els seus bons vins; és per això que us convidem a alçar les copes i… salut!