Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Viu el Nadal a l’Alt Penedès i el Garraf

28 de nov. 2014

Viu el Nadal a l’Alt Penedès i el Garraf

A pocs dies d’aquestes dates tan assenyalades com són les festes de Nadal, en el transcurs dels propers dies comencen tot un seguit d’activitats, mercats i festes molt especials. Des de la biblioteca us hem volgut fer un recull per a que podeu gaudir-les en companyia de família i amics.Fidels a la seva cita, durant els dies previs a les festes podrem visitar els Mercats de Nadal o Fires de Santa Llúcia -antigament començaven el 13 desembre–. En els dies previs a muntar el pessebre la visita és obligada, ja que  hi trobarem tot tipus d’articles: molsa, sorra, la cova del naixement i també les figuretes de fang o altres materials que omplen de vida el pessebre: animalons de granja, pastors, Sant Josep, Maria, l’infant Jesús, els caganers, etc. També es poden adquirir altres elements naturals com: avets, tions, llums i espelmes, rams d’eucaliptus i branques de boix grèvol, etc.

Actualment, les fires de Nadal tenen el seu inici abans d’aquesta data, com la de Vilafranca, que enguany començarà el dia 5 de desembre. Molt a prop també podrem visitar una de les fires més populars, els darrers anys, la de CanyellesAixí mateix, també és molt destacada també la festa de Santa Llúcia, a Gelida amb una escudellada popular, àpat amb la participació de tots els veïns.

Un altre dels esdeveniments més importants de l’any a Vilafranca, la Fira del Gall , o de Sant Tomàs. Aquesta té lloc el cap de setmana previ al Nadal -enguany se celebrarà els dies 20 i 21 de desembre-.

A part dels pessebres  casolans,  els pessebres diorames constitueixen autèntiques meravelles: sàvia combinació de tècnica, materials i inspiració artística; sempre seguint i preservant les  tradicions. Any rere any, des de fa més de seixanta, l’Associació de Pessebristes de Vilafranca –fundada el 1951- ens brinda l’oportunitat de contemplar aquestes obres d’art des del proper dia 6 de desembre i fins a l’11 de gener.

I d’uns pessebres a uns altres molt especials: els pessebres vivents. Els pessebres Vivents són les dramatitzacions rituals o recreacions del naixement de Crist, el Messies. S’atribueix a Sant Francesc d’Assís, l’autoria de la primera escenificació viva del pessebre, l’any 1223 a Itàlia. En la gran majoria de pobles els Pessebres Vivents són un conjunt d’escenes o quadres, que compten amb la presència de persones, música ambient i diàlegs, que recreen diversos passatges bíblics continguts en l’evangeli segons sant Lluc. L’epicentre d’aquests quadres és sempre el del naixement, però molts d’ells també recreacions de moments més tardans, com la visita dels tres Reis d’Orient o la fugida a Egipte.A les nostres comarques tenim diversos pessebres vivents, que conformen un dels atractius més importants del Nadal. La participació de pobles sencers i la màgia de les seves localitzacions i els decorats, fan que siguin visita gairebé obligada. El “degà” dels pessebres penedesencs, a punt de complir els quaranta anys, és el de les Gunyoles (1976). La serra de les Gunyoles, és el marc natural de tota la representació d’un poble que té estrets lligams amb l’època romana, marc cronològic de la mateixa.

D’altres pessebres reconeguts a terres penedesenques són també els que es fan als municipis veïns de Sant Quintí de Mediona i Torrelavit. Si ens desplacem més a prop de  la costa, a la comarca veïna del Garraf, també podrem gaudir dels pessebres vivents de Canyelles i Ribes.

Temps de Nadal, temps de vacances i moltes opcions per compartir en família.

Bibliografia
Santa Llúcia, la festa de Gelida / autor: Narcís Banchs i Valls.
Les Gunyoles : l'empremta de mil anys d'història / Carme Bertran. Avinyonet del Penedès: Ajuntament d'Avinyonet del Penedès; Edicions i Propostes Culturals Andana, 2008.
Canyelles mil·lenària / Albert Virella i Bloda Institut d'Estudis Penedesencs, 1990.