Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Berlin: un quart de segle sense mur

26 de nov. 2014

Berlin: un quart de segle sense mur

Al llarg d’aquest mes de novembre Berlín ha tornat a estar de moda per la celebració dels 25 anys de la caiguda del Mur. Aquest mur, va ser un dels símbols de la “guerra freda” i del seu “teló d’acer”; dues concepcions del món antagòniques: comunisme vs. capitalisme. Gairebé 30 anys va quedar dividida la ciutat, però el quart de segle passat des de la caiguda del mur i la seva capitalitat de l’Alemanya reunificada ha fet de Berlín una ciutat moderna i cosmopolita.

Llums i ombres heretades de convulses èpoques viscudes, diversitat i múltiples opcions per a fer de la nostra estada una experiència que romangui en el record. En definitiva, molt a gaudir pels viatgers i les ànimes inquietes.

A continuació us proposem diverses visites que ens apropen les realitats d’aquesta gran capital europea. Hi ha molts indrets que són testimoni de les petjades de l’època que va conduir a la II Guerra Mundial.


Un punt de reflexió sobre el nazisme i la seva barbàrie és la visita a Topographie des terrors, el lloc exacte a on, entre 1933 i 1945, es trobava la seu de la temuda Gestapo. Molt a prop de la porta de Brandenburg, trobarem 2.711 blocs de formigó de diverses alçades, que constitueix el Memorial de l’Holocaust -homenatge a totes les víctimes jueves assassinades durant el nazisme-.

L’intens setge a que la ciutat va ser sotmesa fins al seu alliberament per les tropes soviètiques, va fer que arreu de la ciutat es construïssin molts refugis. Un dels recorreguts més interessants a un dels més ben conservats el podrem fer a Berliner Unterwelten.

La posterior divisió de la ciutat ens ha deixat també atraccions turístiques molt simbòliques, com la Porta de Brandemburg, un dels indrets que J.F. Kennedy va visitar quan  va pronunciar el seu famós discurs “Ich bin ein berliner” -Jo també sóc berlinès-.

Del mur que va separar la ciutat entre 1961 i 1989 encara queden algunes parts visibles. La més extensa -1.316 metres- i una de les més visitades és l’East Side Gallery, que gràcies a l’esforç i el treball de molts artistes, ha esdevingut una gran galeria d’art a l’aire lliure. I per a concloure aquesta segona proposta, no cal oblidar el Checkpoint Charlie, possiblement el pas fronterer més famós del món; protagonista principal de la Guerra Freda, i de moltes ficcions a pel·lícules d’espionatge. 

El darrer dels itineraris ens transporta als temps en els que Berlín, va ser capital de la República Democràtica Alemanya -entre 1949 i 1989-. Dos estils de vida en una mateixa ciutat. Un dels llocs que ha conservat en certa forma l’essència socialista és l’Alexanderplatz, que des de sempre ha estat l’eix central de la ciutat. Aquí podrem contemplar i trobar un dels edificis més alts de Berlin, la Torre de la Televisió. Va ser el símbol de la “competició” entre les dues parts de la ciutat per a fer edificis més grans i majestuosos.

I per a finalitzar, una atracció per a nostàlgics de la RDA: el Museu de la DDR, una icona de l’Ostalgie o sentiment de nostàlgia del país desaparegut i el seu mode de vida.

Gute reise!