Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Denominació d'Origen Penedès

27 d’oct. 2014

Denominació d'Origen Penedès

Durant aquest mes de novembre, el cicle de “Biblioteques amb D.O.” s’atura a terres penedesenques. La penúltima destinació de l’edició d’enguany suposa un recorregut a una de les  denominacions d'origen més importants de Catalunya.

El Penedès dóna el seu nom a 27.000 ha. de vinya que es conreen a cavall entre Barcelona i Tarragona. La DO Penedès comprèn les comarques del Penedès històric -Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf-, així com alguns altres municipis que limiten amb aquestes tres comarques.  
El clima, temperat i amb marcada influència mediterrània, té molts matisos i microclimes variats. Aquesta singular característica atorga al Penedès unes condicions de privilegi que permeten  una producció de vins molt variada i diversa.
Amb més de mig segle d’història, el Consell Regulador -fundat el 1960-, vetlla per garantir un producte de qualitat, amb marcada identitat pròpia i lligada estretament al territori.
La DO Penedès acull un ampli ventall de varietats de raïm. D’entre les varietats blanques podem destacar les següents: Xarel·lo, Macabeu -com a tradicionals- i també les Chardonnay, Riesling, Gewüztraminer, Chenin Blanc i Moscatell d'Alexandria -.
Pel que fa a les varietats negres: Garnatxa, Carinyena, Pinot Noir -tradicionals-, i els incorporats: Merlot, Ull de llebre, Monestrell, Cabernet Sauvignon i Syrah.
La Denominació d'Origen Penedès elabora lleugers vins blancs, frescos, afruitats i aromàtics, de graduació moderada. Els negres són suaus i vellutats, complexos i elegants i de caràcter apreciable.
L’estret arrelament de la cultura de la vinya i el vi a la terra fa que aquests símbols hagin esdevingut des de fa molts anys, part de la vida quotidiana penedesenca; amb totes les seves costums, curiositats i secrets.
Aquests vincles tan marcats amb el seu producte més universal, ofereixen als visitants uns atractius turístics molt variats, per totes les edats i gustos. Unes propostes molt originals emmarcades dins  d’un concepte innovador: l’enoturisme
Les seves rutes i senders, des de vora el mar, fins a les muntanyes més interiors; paisatges encisadors amb les vinyes com a companyes inseparables. Enoturisme, natura i tradicions, sàvia barreja d’ingredients que fan del Penedès, una destinació a tenir molt present.

Barbara Schwarzwälder
Barcelona: Vinificades, 2013

El llibre El Penedès. Terra de Sensacions explica amb relats i fotografies la història, els personatges, la cultura i les tradicions del Penedès històric, des de l’edat mitjana fins a dia d’avui. Així, la publicació s’estructura en sis capítols: “Senyors de la guerra, sarraïns i camperols” transporta el lector a les històries viscudes durant l’edat mitjana; “Entre raïm, entre copes” tracta del món del vi com a element que ha modelat la identitat del Penedès i que en segueix marcant l’actualitat; “El cava i el modernisme” se centra a explicar com l’arribada del cava va canviar la vida local i els hàbits de tot un país; “El Penedès i el mar”; “Viure al Penedès: un ritme propi” mostra la vida quotidiana, els castellers i altres artistes i festes pròpies del territori, i, finalment, “Menjar, beure, gaudir” destaca la importància de la gastronomia en la vida de la comarca i algunes receptes.Fotografies: www.foter.com