Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Arquitectura vilafranquina

24 d’oct. 2014

Arquitectura vilafranquina

Dibuix: Joan Anton Mascaró
La Vilafranca que ens ha arribat als nostres dies, s’ha bastit al llarg dels segles. La ciutat s’ha anat configurant, tal i com la coneixem avui, amb edificis de diverses èpoques que ens recorden  el seu passat. Construccions que formen part del nostre entorn i constitueixen la mostra més fidel d’un ric patrimoni arquitectònic.

Vilafranca respira avui, vuit segles després de la seva fundació -als voltants de la meitat del segle XII-, aires de noblesa al voltant del seu barri gòtic, resultat de la importància política que va tenir durant els segles XIII i XIV.

En aquest recorregut medieval hi trobem diversos edificis, tant civils com de tipus religiós que constitueixen mostra evident de la importància i significació de Vilafranca en aquesta època històrica.

Formen part del barri gòtic les places de la Vila, de Santa Maria, de Jaume I i de l’Oli, a més del carrer de Santa Maria. Hi destaca la basílica de Santa Maria, de finals del segle XIII, amb un campanar independent; al seu costat hi ha el palau Baltà, del segle XIV, que va ser restaurat el 1889.

Davant de la basílica s’aixeca el palau reial, del segle XIII, que acull el  Vinseum -Museu de les Cultures del Vi de Catalunya- dipositari de la història i les tecnologies de la vinya i el vi al llarg del temps.  

La cultura del vi és present en tot tipus de manifestacions: l'arquitectura, la indústria i les activitats culturals. Podrem fer un recorregut per la història de la vinya i el vi al llarg del segles i seguir l'evolució de les tècniques vitícoles des del principi dels temps.
Al capdamunt de la plaça es troba el monument als Castellers de Vilafranca; i a l’extrem oposat, la casa Gomà -seu actual de la biblioteca- que va ser la casa pairal del bisbe Torras i Bages. Des de la plaça Jaume I, anant pel carrer de Santa Maria, s’arriba a la plaça de la Vila, on trobarem l’Ajuntament, un antic palau gòtic de façana principal modernista (1912),
La capella de Sant Joan, erigida al segle XIV, presideix la veïna plaça porxada del mateix nom, on té lloc el vistós mercat dels dissabtes, que s’estén també pels carrers contigus; així com per la rambla de Sant Francesc. A la mateixa rambla destaca el monument a Milà i Fontanals, amb escultures d’Eusebi Arnau i Manuel Fuxà. També es poden veure l’església i el convent de Sant Francesc.

Un dels altres llegats arquitectònics a ressenyar és el que podrem admirar endinsant-nos a la ruta modernista. Des de la rambla de Sant Francesc, i caminant en direcció a Sant Martí Sarroca, es troba la casa de la Font Rodona (1903), seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, i l’asil Inglada Via (1914).

Vilafranca és una població eminentment comercial, amb un eix cèntric molt destacat format pel carrer de la Parellada i per la plaça porxada de la Constitució, és en aquest punt geogràfic a on podrem resseguir els altres monuments modernistes  de la vila. Aquest itinerari inclou una vintena de punts d’interès, com  són la farmàcia Guasch Estadella (1905) o la casa Mercè Torras (1908), entre d’altres.Llibre recomanat: