Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: La Terra Alta a les Biblioteques amb DO

18 de set. 2014

La Terra Alta a les Biblioteques amb DO

La D.O. Terra Alta és la  zona  vinícola  més  meridional  de  Catalunya, situada  entre  el  riu  Ebre  i  les  terres  del Matarranya  (Aragó).  Les  serralades  prelitorals calcàries de Pàndols,  Cavalls  i els Ports presideixen  un  paisatge  espectacular  i  típic  del mediterrani interior, destacant La Plana, l’Altiplà i les Valls.

La vinya es conrea en terrasses, sovint naturals, amb diverses pendents (planes i costers)  o  en  bancals.  El  sòl  de  conreu  és  en general de textures mitjanes, amb bon drenatge, de  profunditat  variable, ric  en  calcària  i  molt pobre  en  matèria  orgànica. Destaca el valor vitícola i enològics  dels  “panals”, acumulacions de sediments eòlics però amb un caràcter menys calcari. 


Les característiques diferenciadores dels seus vins són degudes principalment a la mediterraneitat del seu terrer i al predomini de les varietats de raïm tradicionals. La importància de la Garnatxa blanca i una cultura especifica d’entendre  la  seva  elaboració  fan  dels  vins  blancs  elaborats  amb  aquest  raïm,  els  que  millor expressen  el  terrer i la cultura de  DO Terra  Alta i mereixedors  d’un  distintiu de garantia específic, el Terra Alta Garnatxa blanca.

S’hi elaboren blancs, rosats, negres i fins a 4 tipus de vins de licor (mistela blanca, mistela negra, ranci i vi dolç natural).


Anna Figueras Torruella, Ma. Teresa.
Licors tradicionals, aiguardents i vins generosos: Priorat - Terra Alta - Ribera d'Ebre.
Castelló Bou Sant Vicenç de Castellet: Farell, 2012.
El llibre parla de la producció d’aiguardents, una de les activitats econòmiques més significatives d’aquestes comarques en el passat. En fa un repàs històric des dels orígens a la gran expansió del segle XVII, la industrialització o la decadència del sector al segle XX, després de la guerra civil. Ressenya fórmules de licors d’herbes aromàtiques, com la ratafia; licors de fruites amb cireres de pastor o magranes; licors de flors com la d’ametller o la flor de magnòlia; o licors amb llet de cabra. I recull com elaborar vins generosos, licorosos i aromatitzats, a més de remeis populars i, fins i tot, receptes de pastes en les quals s’empra l’aiguardent com a aromatitzant.

Raquel Lacuesta; fotografies de Pepo Segura i Marc Sixto.
Catedrals del vi: arquitectura i paisatge.
Les catedrals del vi es basen estèticament en el modernisme però funcionament en el noucentisme. Estan pensades per optimitzar la productivitat i la qualitat del vi. Més enllà de l’arquitectura, per tant, constitueixen els exemples més importants d’enginyeria industrial al món rural. La Terra Alta, la comarca més meridional de la vinya catalana, veu sobresortir enmig del seu paisatge rural dues autèntiques joies del modernisme: els cellers cooperatius de Gandesa i el Pinell de Brai. Constitueixen, sense cap dubte, els dos majors exemples de la consagració de l’arquitecte Cèsar Martinell, que encara avui projecta, amb aquestes obres, la Terra Alta al món.