Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: El cava a les Biblioteques amb DO

29 de set. 2014

El cava a les Biblioteques amb DO

El Cava es defineix com un VEQPRD, és a dir, un Vi Escumós de Qualitat Produït en una Regió Determinada, i és el nom declarat per la legislació de la Unió Europea al vi escumós produït segons el mètode tradicional a la regió delimitada coneguda com “Regió del Cava”. Aquesta regió abraça diferents àrees encara que, de lluny, el Penedès és la regió més escumosa, essent Sant Sadurní d’Anoia on es fa més del 70% de producció.

Els primers vins escumosos fets a Sant Sadurní amb el mètode champenoise, van aparèixer al mercat el 1872. Havia passat un llarg període per tal de perfeccionar el complicat procés que produeix un vi amb aquesta efervescència elegant i completament natural. A través del temps, el procés s’ha modernitzat, però encara avui, és fonamentalment un producte fruit de l’habilitat i la paciència dels seus homes i dones. Els Caves han guanyat avui una reputació que reflexa centúries de tradició des que els Romans van introduir l’elaboració del vi fa més de 2000 anys.

Gairebé tot el Cava es produeix en el clima agradable i temperat de Catalunya. Aquesta àrea fèrtil de suaus muntanyes i valls està protegida dels vents freds del Nord per la serralada dels Pirineus i banyada al Sud per les aigües temperades de la Mediterrània.


És difícil imaginar una àrea més saludable per a les vinyes. Les pluges són moderades, hi ha una generosa insolació i les vinyes estan ben exposades a l’aire a turons i valls. Tots aquests factors tenen una influència decisiva en la maduració del raïm. Les principals varietats per a l’elaboració del Cava, són Macabeu, Xarel·lo, Parellada i Chardonnay.

La biblioteca Ramon Bosch de Noya és l'encarregada d'acollir les activitats al voltatnt de la D.O. Cava. Consulteu al seu blog les activitats previstes.

I a més, us recomanem les següents lectures:

Josep Galeote Martín ; prólogo de Charles-Efflam Heidsieck
Barcelona: De Vecchi, 2013

Anna Wallner
London: Grenadine, 2012