Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Delta de l'Ebre

23 de set. 2014

Delta de l'Ebre

El Parc Natural del Delta de l'Ebre es troba a la desembocadura del riu Ebre, a la província de Tarragona, a les comarques del Montsià i del Baix Ebre, a la part més meridional de Catalunya. Està situat als termes municipals de l'AmpollaAmpostaCamarles, DeltebreSant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d'Enveja.El Delta de l’Ebre, amb els seus 320 km2 de superfície, constitueix l’hàbitat aquàtic més extens de Catalunya i presenta una rica diversitat d'ambients. Riu, mar, badies, platges, dunes, salobrars, bosc de ribera, llacunes costaneres, illes fluvials i ullals conformen el seu paisatge natural, i, juntament amb els arrossars, acullen una gran diversitat d'organismes (ocells, peixos, rèptils, amfibis, invertebrats...) adaptats als diferents hàbitats. Aquesta riquesa biològica contrasta amb la poca presència humana.

La desembocadura és un dels espectacles més sorprenents de tota la Mediterrània, on el mar i el riu s’entrelliguen en una lluita vital i contínua.

El Parc Natural del Delta de l’Ebre (1983) amb 7.802 ha, amb més de 300 espècies d’ocells, constitueix una de los zones humides més importants de la costa Mediterrània. Una xarxa de miradors i itineraris interpretatius permeten observar tota aquesta varietat de fauna.
Els camps d’arròs —verds a la primavera i daurats a l’estiu— omplen de color i contrast el paisatge del Delta. El cultiu d’aquest cereal és una de les activitats agrícoles més importants al tram final del riu Ebre. L’arròs ha esdevingut un dels pilars fonamentals de l’economia, però també de la cultura i la gastronomia deltaica: paelles marineres, sopes, arròs amb cigrons, patates i bacallà són alguns dels plats típics que satisfan qualsevol dels comensals.

La pesca i la cria de marisc defineixen el caràcter mariner que encara conserven els pobles de la costa de l'Ebre. De fet, el Delta és una zona rica en nutrients —per la combinació de l'aigua dolça i la salada— que reuneix les condicions òptimes per a la captura de llagostins, anguiles i la criança de mol·luscos. Productes de sabor dolç i salat que aporten matisos i diversitat a la tradició gastronòmica de les Terres de l’Ebre.

La sal de qualitat és un producte que, els darrers anys, s’ha revalorat. Les salines del Delta, precisament, són un important centre recol·lector d’aquests tipus de mineral. S’hi comercialitza l’anomenada flor de sal, una varietat de producció molt limitada i totalment artesanal que ha adquirit prestigi entre els gastrònoms i cuiners de renom.

Els espais naturals, el patrimoni natural i la gastronomia són tres dels conceptes a partir dels quals s’estructura la variada oferta turística del Delta. Si esteu interessats en descobrir els paratges d’aquestes zona de Catalunya, un seguit de rutes a peu, en vaixell, en cotxe i en bicicleta, us permetran gaudir dels seus espais. No us ho perdeu!

Webs d’interès:

Bibliografia:
Comarques tarragonines i Terres de l'Ebre. Llorenç Soldevila i Balart. Ed. Pòrtic
Delta de l'Ebre, Serra de Montsià./ Juan Carlos Borrego Pérez. Ed. Alpina
Delta de l'Ebre: la guia / [direcció i coordinació: Lluïsa Prat Román i Jaume Tuset Parellada] Ed. Magazín Parcs
Els Sistemes naturals del delta de l'Ebre. Ed. Institut d'Estudis Catalans
Flora i fauna del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Toni Llobet i François. Ed. Brau
Guia de les Terres de l'Ebre. Vicent Pellicer. Ed. Cossetània
La Cuina de les terres de l'Ebre: 121 receptes tradicionals del Baix Ebre, del Montsià i de la Terra Alta . M. Carme Queralt i Tomás. Ed. Cossetània
Terres de l'Ebre: guia turística. Jordi Bastart. Ed. Cossetània