Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Sant Benet, nostre patró

11 de jul. 2014

Sant Benet, nostre patró

Benet de Núrsia (Núrsia 480 – Montecassino 547) fou un patrici romà cristià, fundador de monestirs i autor de la Regula, que van donar origen a l'orde benedictí. Considerat com a pare del monaquisme occidental, és venerat com a sant per diverses confessions cristianes.
L'única biografia que tothom coneix de Benet és la que li dedicà el papa Gregori I en el llibre segon dels Diàlegs on narra molts fets meravellosos i miracles de la vida de Benet, probablement exagerats amb la intenció d'enaltir-ne la popularitat.
Venerat com a sant, la família benedictina el celebra el 21 de març, aniversari de la seva mort. L'Església Catòlica Romana, que fins al 1964 en feia la festa aquell dia, el celebra des de llavors el dia 11 de juliol, aniversari de la trasllat de les seves relíquies. Pau VI proclamà Benet com a sant patró protector d'Europa el 24 d'octubre de 1964. El 1958 havia estat declarat pare d'Europa i patró d'Occident. Joan Pau II el proclamà copatró d'Europa, amb els sants Ciril i Metodi. Els ortodoxos en celebren la festa el 14 de març (27 de març segons el calendari gregorià).

Així doncs, igual que en altres professions, els bibliotecaris i les bibliotecàries també tenim el nostre patró: Sant Benet, del qual hi ha diverses edicions de goigs. Altres gremis relacionats amb els llibres també veneren els seus patrons: els impressors (que advoquen a Sant Joan), els llibreters i els editors (que preguen a Sant Jeroni), etc. Modernament ha sorgit una advocació curiosa a Santa Tecla, com a patrona dels internautes catalans.

Feliç dia de Sant Benet!