Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Catalunya a les Biblioteques amb DO

16 de juny 2014

Catalunya a les Biblioteques amb DO


El vi forma part de la tradició i la història de Catalunya. Tant pel que fa a la geografia com al clima, existeix una diversitat multiforme en els seus vins que troba en l'acció humana una unitat que els distingeix. Les varietats comunes conformen la identitat d'aquesta Denominació d'Origen Catalunya que aplega bona part dels territoris de conreu de vinya del nostre país.

Catalunya es defineix pel compromís envers la qualitat i l’impuls a una xarxa extensa de comercialització. Tots aquests valors són sinònim de feina ben feta als principals mercats internacionals. La diversitat de varietats de raïm autoritzades afavoreix l'experimentació, tant en el camp com en el celler. Per això, la DO Catalunya està considerada una de les capdavanteres, en quant a innovació.

Nascuda al 2001, tot i ser una de les denominacions d’origen més novelles, compta amb una extensió de 48.337 hectàrees, amb un total de 221 cellers, que produeixen un total de 346.557 hectolitres de vi.

La DO Catalunya se superposa a la resta de denominacions d’origen catalanes, comprenent un total de més de 340 municipis de les quatre províncies.

Així mateix, les varietats admeses per a l'elaboració dels vins acollits a aquesta DO són gairebé totes les reglamentàriament autoritzades a la Comunitat Autònoma de Catalunya: 25 varietats, 13 d'elles blanques i 12 negres.

S'hi elaboren vins negres potents, d'aroma franca i intensa, molt equilibrats. Els vins blancs són, en general, lleugers i molt fruitats. Els rosats i els licorosos tradicionals, misteles, rancis i dolços naturals completen l'oferta de la Catalunya.

Bibliografia: 


Vins i caves / Alfred Rexach. Barcelona: L'Isard : 2000
Vins i caves de Catalunya. La seva passió pels vins ha convertit el periodista Alfred Rexach en un consumat expert en la matèria, i aquesta luxosa obra il·lustrada és un compendi de tot el seu saber. Amb dues parts molt diferenciades, en la primera l'autor descriu els diversos tipus de vinya, els mètodes d'elaboració del vi, les condicions ambientals idònies per al seu emmagatzematge, la manera correcta de servir i consumir, i el tipus de vi més adequat per a cada plat. Després, Rexach fa un recorregut geogràfic per les principals comarques vinícoles catalanes i analitza les característiques dels vins i caves que s'hi produeixen. El resultat: una obra de referència sobre els vins catalans.