Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: L'Empordà a les Biblioteques amb DO de juny

22 de maig 2014

L'Empordà a les Biblioteques amb DO de juny


L’Empordà, territori que abasta les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà ubicat geogràficament a l’extrem nord-oriental de Catalunya, presenta un paisatge de contrastos, amb els límits naturals al nord de la zona muntanyosa dels Pirineus, i a llevant, el mar Mediterrani, amb l’espectacular Costa Brava. Tots aquests elements singulars  fan de l’Empordà un lloc únic, que uneix mar i muntanya, un territori extraordinari marcat per la presència del vent del nord, la tramuntana.

L’Empordà és una terra de gran bellesa paisatgística, amb diversos espais naturals protegits i un litoral espectacular amb les seves platges i cales, i que també gaudeix d’un gran patrimoni històric i cultural. Des de menhirs i monuments megalítics, herència dels temps de la prehistòria fins al surrealisme de Dalí, el geni contemporani; passant per l’art romànic, l’arquitectura gòtica, importants petjades de la gloriosa època medieval.

Dues comarques amb molt per a explorar: Cadaqués i el llegat de Salvador Dalí, l’ambient medieval de Pals o Peratallada, les platges i les cales de somni de Begur, l’Escala, Calonge, Roses, Palamós, Sant Feliu de Guíxols...             

Tot un conjunt d’atractius als quals cal sumar-hi la seva gent i la bona gastronomia, amb la particular cuina empordanesa i la nova restauració, complement ideal dels vins de la DO Empordà. Amb tot aquest bagatge, l’enoturisme suposa una oferta turística ja consolidada.

La D.O. Empordà és una de les Denominacions d'Origen més petites, abasta actualment menys de 2.500 hectàrees de ceps. La gamma de vins empordanesos és molt àmplia.

Els vins negres són de qualitat elevada, amb cos, ben constituïts i harmònics, en ocasions amb el matís d'una criança acurada. Aquests vins de reserva i criança presenten notes aromàtiques molt característiques; són complexes, fragants, amb tocs d´espècies, mantenint sempre aromes de la fruita i la planta.

S'hi elaboren vins blancs, sovint amb varietats autòctones, frescos i saborosos, així com d'altres monovarietals amb una notable qualitat. També rosats que es caracteritzen per un color cirera ben definit, amb gran personalitat i aromes delicades, frescos i de graduació alcohòlica moderada.

Una singularitat de la zona és la garnatxa de l'Empordà, vi dolç natural elaborat amb la varietat de raïm que li dóna nom. Generós, amb sabor del mateix raïm madur, càlid i sedós, virtuts que li concedeixen els trets d´un vi de postres excepcional, juntament amb l'altre vi dolç propi de la zona, el moscatell de l'Empordà.

Els vins ecològics, les misteles, els vins de raïm sobremadurat i els vins escumosos completen l'oferta vitivinícola de l'Empordà.

Bibliogragia recomanada:

Tolosa i Planet, Lluís