Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Priorat i Montsant, les DO de maig

21 d’abr. 2014

Priorat i Montsant, les DO de maig

Aquest mes de maig la ruta de les Biblioteques amb DO ens porta cap a una de les comarques interiors de Catalunya: el Priorat, comarca d’una tradició vinícola arrelada des de fa segles i amb unes característiques úniques.

Situada al centre de la província de Tarragona, l'orografia i composició especials del seu terreny, així com el seu clima característic; afavoreixen l’elaboració de vins excepcionals. Tant és així que, en el cas del Priorat, trobem dues Denominacions d’Origen diferents, que dóna lloc a un fet curiós  –part del terme de Falset es troba dins la DOQ Priorat i la resta dins la DO Montsant-.

DO Qualificada Priorat: En formen part 11 dels 23 municipis de la comarca del Priorat. La introducció de la vinya, així com la seva expansió, és deguda en gran mesura a la fundació, durant el segle XII, de la Cartoixa d’Escaladei. Set pobles de les rodalies estaven sotmesos al domini feudal del prior de l’abadia i d’aquí li ve a aquesta zona el nom de Priorat. És, conjuntament amb la D.O. Rioja, la única Denominació d’Origen Qualificada a tot l’Estat. La qualitat dels seus vins, tant els tradicionals com els nous, es basa en un microclima i un sòl únics. És aquest terreny i la barreja de vells i nous vins el que ha fet del Priorat una de les zones de conreu més estretament observades d'Europa. 
Les vinyes es distribueixen a les valls, adossats a les terrasses de vessants dels turons o plantats sobre les seves escarpades pendents, arribant a estar situats en altituds d'entre 100 i 700 metres. La  zona és d'origen volcànic, el que li confereix a les seves terres un caràcter únic. Les collites solen ser molt baixes a causa del propi terreny rocós que impedeix l'acumulació d'aigua. 

Denominació Origen Montsant: Va néixer l’any 2002 integrada pels municipis i cellers que, fins aquella data, formaven la subzona Falset de la DO Tarragona. La DO Montsant ha viscut, des de llavors, un creixement espectacular. Si en el moment del seu naixement, la DO tenia 28 cellers, la xifra ja arriba als 50. Gairebé un 70% de la producció embotellada es destina a l’exportació (principalment a Alemanya i els Estats Units). La superfície de vinyes plantades és de 1.826 hectàrees i la producció de raïm se situa al voltant de les 10 mil tones. Són fruit de l'aposta per les varietats autòctones, com la garnatxa i el samsó.
Les claus de l’èxit les podem trobar tant als petits productors, com a  les grans cooperatives; tots  han estat fidels a una mateixa filosofia basada en l'excel·lència del producte i en la identificació amb el territori. Un lloc on els seus vins parlen de dinamisme, de sàvia barreja d'experiència acumulada i de l'energia que aporten les noves generacions d'agricultors i d'enòlegs.I aquest mes, us recomanem:


Alba, Sebastiano. Més enllà del vi: DOQ Priorat. [Tarragona]: MedForLife Communication, 2012.
En aquesta llibre, trobarem la història d’una terra de vins a partir d’una exhaustiva i minuciosa guia de tots els cellers de la DOQ Priorat de les que coneixeran molts dels seus secrets. Amb aquest llibre, Sebastiano Alba utilitza el vi com a fil conductor per a homenatjar qui han treballat les terres de vinyes i oliveres, configurant un paisatge ple de personalitat formada durant generacions.

Priorat: una guia d'enoturisme de la regió de la DOQ Priorat, amb 104 elaboradors i 315 vins. [Nova York]: Leavenworth, 2013.
Aquesta guia d’enoturisme ofereix fitxes individuals de 104 cellers i elaboradors de vins dins de la DOQ Priorat, amb informació sobre visites, coordenades de GPS i descripcions de 315 vins tastats pels autors. A més també s’inclouen mapes detallats de cada subzona amb informació pràctica, un llistat dels raïms que defineixen la regió, especialitats gastronòmiques i un repàs a la història vitivinícola que es remunta com a mínim al segle XII.

100 anys fent vi: centenari de la Cooperativa Falset-Marçà 1912-2012. [Falset]: Cooperativa Falset-Marçà, 2013.
Aquest llibre commemora el centenari de la Cooperativa Falset-Marçà i explica la història dels sindicats d'aquestes dues poblacions prioratines. L’actual cooperativa està formada per les següents entitats: el Sindicat Vinícola del Baix Priorat de Marçà, creat el 12 de desembre de 1912; el Sindicat Agrícola i Caixa Rural de Marçà; creat el 1919 ambdós es fusionaren el 1936 i el Sindicat/Cooperativa Agrícola de Falset creat el 1917.