Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Cinquanta anys de Covides

13 de març 2014

Cinquanta anys de Covides

Covides edita el seu llibre: “50 anys des de 1964 fins 2014" per celebrar el seu mig segle d'història davant els socis de la cooperativa.

“Aquest és un llibre d'interès no només per als socis, sinó també per a tots aquells qui s'estimen i volen conèixer el Penedès”, va declarar Joan Marcé, president de Covides. Marcé va afirmar que és un llibre que vol despertar l´autoestima del soci perquè “no n´hi ha prou amb fer la feina ben feta, sinó que cal que es doni a conèixer”.

El llibre, de 204 pàgines, s'estructura en 16 capítols i reflecteix la trajectòria de la cooperativa a partir dels actes i informacions recollides pels primers socis, Jaume Vallès i Josep Esteve. Entre les diferents documentacions es troben els primers estatuts, el full fundacional, imatges la inauguració i el procés de construcció dels terrenys. L'obra es completa amb uns annexos amb informació de les persones que han integrat les diferents juntes, els premis que han rebut els vins de Covides, etc.

Mig segle d’història dóna també moltes  dates pel record; tal i com ha quedat reflectit a la premsa local.


Des de finals de 1963 quan, pels volts de setembre, ja el setmanari “Acció Catòlica”, dóna compte de l’aprovació dels estatuts fundacionals de la Cooperativa Vinícola del Penedès (COVIDES), als passos inicials que mereixen també el seu espai a les planes de la publicació sadurninenca “Joventut Cristiana”.

La dècada dels anys 60 del segle passat, deixa ben palesa l’expansió i l’impuls de la cooperativa cap a fites més importants: la inauguració dels cellers “Prunamala” i “Molí de Foc”, són la mostra més evident. A finals de la dècada, ja havia arribat als 800 socis -pertanyents a 32 pobles-. Ell setmanari “Tothom” es feia ressò d’aquesta consolidació, en el seu número especial dedicat a la Verema de 1969.

També molt recordades, algunes visites il·lustres, com la del President de la Generalitat, Josep Tarradellas, a la tardor de 1979.

COVIDES va néixer de la voluntat d'un grup de viticultors de tota la comarca del Penedès d'elaborar vins i caves de forma professional, però amb personalitat pròpia. En l’actualitat disposa de més de 2.300 hectàrees de vinyes, repartides en més de 50 municipis del Penedès, des de Gelida fins al Vendrell. Aquesta gran varietat de vinyes i terrers,  permet elaborar vins i caves d'una qualitat i constància excel·lents dins de les Denominacions d'Origen Penedès i Cava.

Covides: 50 anys (1964-2014)
Vilafranca del Penedès: Andana, DL 2014