Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Biblioteques amb D.O a la Conca de Barberà

22 de març 2014

Biblioteques amb D.O a la Conca de Barberà

Aquest mes d’abril ens desplacem a la Denominació d’Origen d’una comarca amb molta història i tradicions ancestrals: la Conca de Barberà.

Els orígens del conreu de la vinya en aquest indret estan íntimament lligats a un dels atractius més visitats de la comarca: el monestir de Poblet, un dels que configura la Ruta del Císter.

La repoblació del territori després de la reconquesta cristiana i el paper protagonista que van jugar l’ordre del Císter i l’ordre dels Templers en aquesta tasca van motivar que el compte Ramon Berenguer IV fes la donació d’extensos terrenys a aquestes ordres anteriorment esmentades.

La primera varietat conreada, fou el Pinot Noir, al monestir de Poblet. Podem fer-nos una idea aproximada de la importància que va adquirir el conreu de la vinya i l’elaboració del vi, contemplant el celler medieval del monestir. S’atribueix aquesta elecció al fet de que aquesta varietat és originària de Borgonya, a on es va fundar l’ordre del Císter. En l’actualitat, encara que amb mètodes contemporanis, s’hi conreen vinyes -també de la mateixa varietat-. 

Actualment, la Denominació d’Origen Conca de Barberà compta amb 1.100 viticultors, 24 cellers, amb una extensió cultivada de 6000 Ha. de vinya i una producció mitjana de 250.000 Hl. de vi.

Dins de l’àmplia gamma de varietats, podem trobar vuit varietats blanques i deu de negres, amb especial importància del macabeu, parellada, la garnatxa negra o l’ull de llebre.

Mereix una menció especial -d’entre les varietats de raïm negre- el trepat, indiscutiblement el factor diferencial dels vins de la Conca. El trepat va sobreviure a la plaga de la fil·loxera i avui el 95% de la superfície d’aquesta varietat, plantada a Catalunya es troba en aquesta D.O.

Més informació a la web oficial: www.doconcadebarbera.com

Calendari d'activitats:

I aquest mes, us recomanem:

Barcelona: Mediterranean For Life, 2013

Després de l’èxit del primer volum -dedicat al Priorat-, aquest segon volum de la col·lecció “Més enllà del vi”, ens mostra la Conca de Barberà -segons els propis autors- emmarcada en un entorn “potser no tan mediàtic com d’altres però ple de valors humans, paisatges, història i tradició”. L'obra dibuixa el territori a partir de les visions dels seus principals protagonistes. Són els cellers, les cooperatives o fins i tot el Monestir de Poblet que fan de testimonis. També s’explica el fenomen del cooperativisme des dels seus inicis, quan es va fundar el primer celler cooperatiu de tot l’Estat, el de Barberà  de la Conca, l’any 1894; donant inici a la revolució social i econòmica d’aquest moviment. En relació amb aquest darrer aspecte, també trobarem d’una anàlisi més actual del paper  pioner del Viver de Celleristes, com a símbol de les noves iniciatives que s’estan portant a terme al territori.