Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Per Carnaval, tot s'hi val!

1 de febr. 2014

Per Carnaval, tot s'hi val!

És ja el moment d'escalfar motors, d'acabar els darrers preparatius, i de tenir-ho tot a punt per a una de les festes més assenyalades de la temporada hivernal: el Carnaval.

Disfresses espectaculars, brillantina i confeti a dojo, enlluernadores carrosses, música a alts decibels, molta festa i multitud de gent ballant fins a la matinada. Nits extenuants, disbauxa assegurada!!

Les dates del Carnaval -sempre variables entre els mesos de febrer i març- van lligades a la Quaresma; ja que té lloc immediatament abans d’aquesta celebració cristiana. Tot i això, es tracta d’una festa d’orígen pagà, recuperada a la Itàlia de l’Edat Mitjana.

Molts coincideixen a assegurar que el carnaval en “majúscules”, és el de Rio de Janeiro, amb fama més que merescuda, ja que és el Carnaval més gran del món. Els Carnavals celebrats al Brasil i a l’Argentina, són molt destacats, per la seva espectacularitat, i la gran participació popular. A ressenyar que les dates del Carnaval coincideixen amb l’estiu Austral, i la benignitat del clima és un al·licient més per a participar a la festa.

Des de la Biblioteca però, us presentarem diverses propostes marcades per la proximitat.

Un dels carnavals clàssics, i possiblement el de més anomenada a Europa, és el de Venècia, que, tot i que ja està documentat ja a finals del segle XI, va ser declarat oficialment festiu l’any 1296. La seva icona més coneguda mundialment són les màscares venecianes. L’edició d’enguany, està  dedicada a la “Natura fantàstica”.

També molt a prop de terres italianes i a la Riviera francesa, el carnaval de Niça, bastant més modern, ja que la primera edició és del 1873. L’animació és present a tots els carrers, ja sigui  als corsi carnavalers (rues de carnaval), o a les batalles de flors. Aquest any la temàtica versarà sobre el Rei de la gastronomia, inspirat en les delícies culinàries de la gastronomia de la ciutat.

Las Palmas de Gran Canaria i Santa Cruz de Tenerife, dues festivitats marcades pel caràcter eminentment illenc, i per la bonança climatològica. A tots dos carnavals podem trobar diversos matisos que ens recorden l'exuberància dels carnavals brasilers. De la Gala de la Reinade Las Palmas, a les murgas, que també podem gaudir a Santa Cruz, del qual també  destaquem l'apoteosi del Gran Coso.

L'illa portuguesa de Madeira, també deixa empremta pròpia amb les seves desfilades principals: El Grande Cortejo Alegórico del dissabte de carnaval i el Cortejo Trapalhão, que té lloc el dimarts següent

Càdis, la combinació perfecta entre festa, disbauxa i  humorisme. Amb molta  tradició, ja desde finals del segle XVI, ha arribat fins als nostres dies plenament consolidat com un dels més importants de l‘Estat. Com a acte més destacat, i durant el transcurs d’un mes, té lloc el Concurs Oficial d’Agrupacions del Carnaval, en les diverses modalitats de coros, comparsas, chirigotas cuartetos

I ja molt a prop de nosaltres, no són necessàries les presentacions, dos carnavals molt diferents, però amb múltiples encants per a seduir-nos un cop més, any rera any: els carnavals de Sitges i de Vilanova i la Geltrú.

Ja queda poc, us ho perdreu? Ja sabeu que... per Carnaval, tot s'hi val!