Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: La premsa de biga de Vilafranca del Penedès

10 de febr. 2014

La premsa de biga de Vilafranca del Penedès


Avui us portem un dels símbols del patrimoni vilafranquí: la premsa de biga o de lliura. Tot i que a vegades ha estat una mica oblidada, representa una de les icones de la nostra vila.

Després de més de mig segle donant la benvinguda als visitants que arriben a Vilafranca des de l'Avinguda de Tarragona, torna a ser actualitat degut al seva propera re-ubicació.
Als inicis de la dècada dels seixanta del segle passat, el Museu de Vilafranca -actual Vinseum- va apostar per un monument que fos un més que merescut homenatge a un dels emblemes i principal motor econòmic de la nostra comarca: la vinya i el vi.
Ja a finals de març del 1961, el setmanari “Acción” es feia ressò de la incorporació de la premsa, al patrimoni del Museu. La premsa de Cal Palau, datada el 1588 procedeix de Torregassa, nucli de població de Sant Jaume dels Domenys, i és donació del Sr. Joan Josep Tetas i Balaguer.

Emmarcada dins de les primeres  Festes de la Verema -que van tenir lloc a la tardor del mateix any-, el dia 17 de setembre es va fer la seva inauguració, tal i com es relatava a les cròniques posteriors de “Panadés” i “Dionysos”.

Amb el temps l'exposició del monument a la intempèrie, sotmesa a les inclemències del temps, ha motivat el seu deteriorament, tot i les diverses actuacions realitzades amb la finalitat d’evitar la seva degradació -als anys 1986, 2003 i 2007-.

Per a donar solució als problemes de conservació, el Vinseum ha previst el seu trasllat a l’edifici de les naus de Cal Berger, on les condicions de conservació són més adients.

En aquest nou espai ja s'hi va traslladar una altra premsa exposada a l’antic Museu del Vi, durant el transcurs de les obres de remodelació del Vinseum. El video que acompanya aquestes línies, també ens il·lustra la complexitat que aquesta operació va comportar.Bibliografia: