Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Alella a les Biblioteques amb DO

26 de febr. 2014

Alella a les Biblioteques amb DO

Les Biblioteques amb DO, dediquen el mes de març de 2014 a la Denominació d'Origen Alella.

A escassos vint minuts de Barcelona, s'aixeca petita però majestuosa denominació. Només cal sortir de la B-20 per descobrir una terra de vins que s'escampa pel Maresme i el Vallès Oriental.

Alella està formada per un conjunt de municipis, a cavall del mar i la plana, que han connectat Barcelona amb el país i amb Europa. Pobles d'estiueig de la classe benestant de la ciutat que s'han forjat amb el treball de la terra i la feina al mar: Alella, Argentona, Cabrils, el Masnou, la Roca del Vallès, Martorelles, Montornès del Vallès, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Santa Maria de Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova del Vallès i Vilassar de Dalt.

La duplicitat entre mar i muntanya confereix una doble climatologia: la de la banda de mar, del Maresme, molt regular, amb règims de brisa constant i molta irregularitat pluviomètrica; i la de la banda obaga, la del Vallès, amb un clima més continental, on poden produir-se glaçades, canvis importants de temperatura i que proporciona menys hores de sol

La DO Alella és reconeguda per la qualitat dels vins blancs, tant monovarietals com resultants de cupatges. Se'n fan de secs i de blancs, i s'empren les varietats pansa blanca, chardonay o sauvignon blanc. També s'hi fan vins rosats aromàtics, amb garnatxa, merlot i pansa rosada i, en menys quantitat, negres afruitats i suaus elaborats amb les varietats cabernet sauvignon, ull de llebre i merlot.
Més informació a la web oficial:  www.doalella.cat

Calendari d'activitats:
Bibliografia:


Fernández Sanvisens, Isaac. Les Rutes del vi:les denominacions d'origen a Catalunya 1. Empordà, Costes del Segre, Pla de Bages, Alella. Barcelona: Geoestel, 2006.

Bastart, Jordi. Catalunya: 50 cellers emblemàtics. Valls: Cossetània, 2012.

Catalunya: denominacions d'origen protegides:vins i caves. [Vilafranca del Penedès]: INCAVI, [2013?].
Passejades pel Maresme: guia de recursos. [Mataró]: Biblioteques Municipals del Maresme, 2010.

I aquest mes, us recomanem:

Lacuesta, Raquel. Catedrals del vi:arquitectura i paisatge.  Fotografies de Pepo Segura i Marc Sixto. Manresa: Fundació CaixaManresa;  Barcelona: Angle, 2009.

Amb una documentació exhaustiva i una edició de luxe de gairebé 300 pàgines i més de 300 fotografies, Catedrals del vi dóna rellevància a la important tradició vinícola arrelada al país. L’obra posa en valor tota l’arquitectura relacionada amb el món vinícola, des de les grans catedrals del vi fins a altres tipologies d’edificis, com caves, destil·leries, molins d’oli i les barraques de vinya. Amb fotografies de reportatge actual i també fotografies històriques, el volum recull les grans obres d’arquitectes com Antoni Gaudí, Francesc Berenguer, Josep Puig i Cadafalch, Pere Domènech i Roura, Cèsar Martinell, Ignasi Mas i Morell o Enric Catà i Catà, entre d’altres, que van a deixar en el país una bona mostra d’aquests temples del vi, i també del cava o de l’esperit de brisa. El llibre també inclou un índex de localitzacions dels cellers.