Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: La història dels nostres castellers

30 de gen. 2014

La història dels nostres castellers

Castellers de Vilafranca. Vol. I, escrit per l'apotecari Eloi Miralles i dissenyat per l'artista Martí Ferré, ambdós vilafranquins i membres de la colla dels Castellers de Vilafranca.

En aquest primer volum, ens trobem amb un llibre d’història castellera, que va des de les primeres referències del Ball de Valencians a Vilafranca,  datades el 1771, passant per les actuacions dels Xiquets de Valls del segle XIX i els inicis dels Castellers de Vilafranca, entre els anys 1948 i 1956.

Referent a això, l’autor comenta el següent:
Potser alguns companys de la colla se sentiran desorientats, perquè en aquest primer volum la camisa verda no apareix enlloc. Vaig tenir clar de bon principi que si la colla va anar uns anys vestits amb camisa de color vermellós o rosat, calia diferenciar-ho de la concepció tradicional dels Castellers de Vilafranca de color verd“.

En aquells temps fundacionals, els Castellers de Vilafranca vestien camisa de color rosat o vermellós, amb la qual varen aixecar els seus primers castells, abans d’implantar-se la camisa verda, que mantenen fins avui dia.

Miralles també repassa la curiosa trajectòria dels primers Castellers de Vilafranca, documentats a finals dels anys 20 del segle passat.

Precedents: Valencians i Xiquets. Primera època: 1948-1956 / Eloi Miralles i Figueres
Vilafranca del Penedès: Castellers de Vilafranca, 2013