Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: David Monteagudo recomana...

23 de set. 2013

David Monteagudo recomana...

L'escriptor David Monteagudo i la biblioteca us volem recomanar una novel·la d'Antonio Hidalgo titulada La Montaña de la cerezas blancas i que ja teniu disponible a la biblioteca.

La Montaña de las cerezas blancas d'Antonio Hidalgo és una novel·la històrica amb tots els ets i uts: es desenvolupa en un moment històric molt concret, fa més de cinc-cents anys, quan convivien a la península les tres religions monoteistes, i els personatges que hi apareixen, amb les seves reaccions i inquietuds, reflecteixen les tensions i les contradiccions d’aquella època. Però no espereu grans conxorxes universals que poden canviar el destí de la humanitat, ni misteris dels templers, ni cap “cameo” d’algun personatge històric conegut. Aquesta novel·la tracta de la intrahistòria, de la vida d’unes persones senzilles, treballadores, en un món que era majoritàriament rural.
No cal llegir gaires pàgines d’aquest llibre, per adonar-se de que el seu autor es un excel·lent paisatgista, capaç de transmetre la bellesa de la natura, l’ànima del paisatge, amb unes pinzellades sòbries, precises, sense excessos de color. Per altra banda, només cal llegir el primer capítol –un principi literalment contundent, colpidor- per constatar que aquest mecànic, que va començar a escriure passats els cinquanta, te una cosa, un do que no a tothom li es concedit: l’instint del narrador, la facilitat per triar, intuïtivament, allò que cal explicar i allò que no, de tal manera que les escenes, l’acció, flueixi amb naturalitat i atrapi al lector.
Antonio Hidalgo ha sabut crear un espai mític, literari, amb la càrrega emotiva i evocadora de les grans narracions, i en aquest escenari fa conviure uns personatges diversos, ben dibuixats, molt carnals, arrossegats en alguns casos per passions molt primàries, molt elementals, més subtils en d’altres. Personatges que assumeixen el seu destí, o que intenten canviar-lo, o sucumbeixen a la violència del seu entorn o de les seves pròpies passions, que acaben destruint-los.
Durant més de cinquanta anys, Antonio Hidalgo ha guardat un tresor dintre seu, preservant-lo de la prosa de la vida, de la duresa de l’existència, de l’assimilació a una altra cultura, de l’erosió d’un entorn i una activitat laboral gens propicia a la lírica. Aquest tresor íntim y personal és un paisatge, una natura, un món –el paradís perdut de la infantessa- que ja només perviu a la seva memòria, però també un llenguatge, unes paraules precises i antigues, anteriors a la globalització, amb la potencia i la capacitat evocadora de les coses autèntiques. L’Antonio ha trobat en la literatura, en la novel·la, el vehicle per compartir amb tots nosaltres, els seus lectors, aquesta riquesa subtil i intransferible, i ho fa, amés, amb l’embolcall atractiu de la ficció i la trama ben ordida d’una original novel·la històrica.

David Monteagudo

Antonio Hidalgo Gallardo. Nascut el 1953 a Los Villares (Jaen)
Als 19 anys va emigrar a Catalunya lloc on resideix des de llavors (Els Monjos). La seva passió per la literatura especialment la relacionada amb la nostra història i l'amor al món rural, món del qual procedeix, formen els eixos de la seva primera novel·la La Montaña de las Cerezas Blancas.