Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Novetats en folklore de casa nostra

26 de jul. 2013

Novetats en folklore de casa nostraNosaltres, els grallers
Barcelona: Amalgama, 2010
Aquest llibre és una obra de referència dins del món dels grallers i de la música tradicional catalana en general. És una primera pedra seriosa per a l’estudi i la recuperació d’una part important de la nostra cultura popular dels últims dos segles, la gralla i els seus intèrprets. Es tracta per sobre de tot de dignificar de manera definitiva aquest instrument tan nostre i tot el que l’envolta: els grups de grallers i la seva relació amb les festes populars de casa nostra. L’edició compta amb un pròleg a càrrec de Xavier Orriols, i també amb la col·laboració de Xavier Bayer i Joan Cuscó.

Retrats castellers. 
Valls: Cossetània, 2006
Retrats castellers ofereix el retrat de quatre castellers, quatre persones per a les quals els castells han estat una part fonamental de les seves vides. Es tracta, també, de quatre persones conegudes dins el món casteller i importants, per diferents motius, en la història castellera. La tria presenta els noms següents: Francesc Moreno, Melilla (Castellers de Vilafranca), Francesc Piñas (Colla Vella dels Xiquets de Valls), Andreu Montserrat (Colla Joves Xiquets de Valls) i Josep A. Falcato (Minyons de Terrassa). Aquestes quatre persones ens expliquen perquè van decidir començar a fer castells i perquè aquests han estat tan importants en les seves vides. Cada retrat ha estat elaborat per un periodista diferent: així, Joan Beumala ha fet el retrat de Francesc Moreno; Guillermo Soler, el de Francesc Piñas; Jordi Jaria ens ofereix el perfil d’Andreu Montserrat, mentre que Xavier Brotons ens el mostra de Josep A. Falcato.

Quarts de nou : tot el que cal saber del món casteller
Escrit per Raquel Sans. Barcelona: Ara llibres, 2013
Aquest nou volum de temàtica castellera pretén esdevenir una guia per al públic neòfit però disposa de diferents nivells de lectura que enganxaran també als castellers més veterans i els faran descobrir algunes curiositats repartides en forma de píndoles en els diferents capítols. Raquel Sans, periodista especialitzada en premsa castellera, i Patrícia Martínez, guionista i productora, han redactat el llibre a quatre mans i han intercanviat rols en alguns moments per oferir un manual amè i de fàcil lectura.
El llibre compta amb comentaris de Sergi López, Bigas Luna, Xavi Coral, Antoni Bassas i Noah Gordon, i explica les històries de quinze personatges castellers que serveixen per introduir cada un dels temes tractats 

Geni casteller : articles de recerca històrica castellera
Escrit per Lluís Solsona i Llorens. Valls: Cossetània, 2010
Geni casteller és un recull dels principals articles d'investigació castellera que Lluís Solsona ha anat editant en diferents revistes de temàtica castellera al llarg dels anys. Bàsicament, es tracta de textos que recullen dades del segle XIX, a partir de la consulta, sobretot, de la premsa coetània. Entre les aportacions més destacades de l'autor a la historiografia castellera convé destacar-ne les següents: d'entrada, la datació correcta de dues actuacions castelleres cabdals: la del juliol del 1878 a Vilanova i la Geltrú i la consecució del pilar de 8 l'any 1880 a Vilafranca del Penedès. Una altra aportació notable ha estat la identificació del període conegut amb el nom de trienni meravellós (1851- 1853).