Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Aquest estiu, descobreix el camí del riu...

25 de juny 2013

Aquest estiu, descobreix el camí del riu...

Ara que arriba l’estiu, us proposem una activitat ben refrescant, potser desconeguda, encara que   molt propera a tots nosaltres; una passejada pels pobles i llocs d’interès que envolten “El Camí del Riu”.
Fruit de la col·laboració dels ajuntaments de Sant Sadurní d’Anoia, Subirats, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i Mediona, neix aquest itinerari de 43 quilòmetres. El nexe d’unió: l’aigua dels rius Mediona-Bitlles, Anoia i Lavernó, englobats dins d’un itinerari de gran interès paisatgístic i ecològic.

Les diverses adequacions realitzades, així com la senyalització de la ruta, i els propis atractius dels pobles de la comarca pels quals discorre; fan  d’aquest camí, una recomanació molt a tenir en compte, pels diversos visitants que pot atraure. Riu Mediona
Travessa la zona nord-est de la comarca, passa prop de Sant Sadurní d’Anoia i de Gelida i recull les aigües del riu Bitlles (o riera de Mediona) i de la riera de Lavernó. És el riu més important pel que fa al cabal d’aigua.
FONTS DE LES DEUS. Les fonts de les Deus són brolladors d’aigua que provenen de la riera de Mediona o del riu de Bitlles. Principalment n’hi ha un de destacat, distribuït en 23 brocs que aboquen l’aigua al riu Mediona. A partir d’aquests brolladors hi ha una petita ruta per fer un recorregut ben senyalitzat. Una petita passejada pel paratge proper als brocs ens condueix de les Deus a la cova de les Deus, amb importants estalactites i estalagmites, a més de corrents d’aigua subterranis. Més endavant, caminant un parell de minuts, es poden trobar el pèlag de les Deus i el pèlag del degotalls. Aquest últim amb la seva cova, anomenada també dels degotalls. Seguidament podem trobar la zona rocosa, on un petit circuit d’aventura guarneix l’abrupte congost que ha creat l’aigua al llarg del temps. Finalment, el pèlag del Fregaire i també l’antiga fàbrica d’en Barris i l’antiga bassa acaben de completar el recorregut que es proposa per visitar la zona. Un ambient únic que tot visitant ha de descobrir i que és singular en una comarca com és el Penedès, caracteritzada per la poca pluviositat.

Riu de Bitlles
Té el seu naixement en diversos rierols als congosts de Rofes i de Mediona, per formar la riera de Mediona. Passat Sant Quintí, pren el nom de riu de Bitlles i rega les poblacions de Sant Pere de Riudebitlles, Terrassola del Penedès i Lavit. S'uneix a l’Anoia al terme de Sant Sadurní.

Riera de Lavernó
Afluent per la dreta de l’Anoia (entre Espiells i la Torre-Ramona), format per la unió de diverses rieres (de Sant Sebastià dels Gorgs, que davalla del massís de Garraf, i de Can Cartró, que davalla de la serra de Font-rubí, entre altres), al terme de Subirats.

Riu Anoia
Afluent de la riba dreta del Llobregat (anomenat riera d’Anoia a la seva capçalera), amb el qual s’aiguabarreja a Martorell, després de recórrer la comarca a la qual dóna nom Anoia), la part llevantina de l’Alt Penedès i un petit fragment de la del Baix Llobregat.

A la biblioteca podreu trobar una petita mostra bibliogràfica dels pobles per on transcorren els rius  Mediona, Bitlles, Anoia i Lavernó, que constitueixen uns dels ecosistemes fluvials més importants de la comarca.

Huerta i Martín, Carme. Les Fonts de Subirats. [Subirats] : Ajuntament de Subirats. Comissió de Cultura, DL 1985 (551.4 Hue)
Llorac i Santis, Salvador. Subirats: visió general d'un municipi de l'Alt Penedès. Subirats: Ajuntament. Regidoria de Cultura, 1988 (91(46.71Sub) Llo)
Querol i Rovira, Carles. Subirats : conèixer el seu atractiu, viure'l i gaudir-lo. Subirats : Ajuntament de Subirats, DL 2008 (91(46.71Sub) Que)
Llorac i Santis, Salvador. Torrelavit: ahir i avui d'un poble del Penedès. Fotografies de Pere Rovira i Alemany i Ramon Riera i Bruch ; dibuixos a la ploma de Josep Ll. Creixell i Costa. Torrelavit : Ajuntament de Torrelavit, 2003 (91(46.71Tor) Llo)
Torrelavit : mirades creuades. Textos: Josep Maria Aragonès Rebollar ... [et al.] ; fotografies: Domènec Freixedes i Ventosa. Torrelavit [etc.] : Ajuntament de Torrelavit [etc.], DL 2009 (9(46.71Tor) Tor)
Camps i Arnan, Pere. Notes històriques dels antics llocs de Terrassola, Lavit, el Pla i Sant Martí de Sadevesa. Torrelavit : Institut d'Estudis Penedesencs, 1991 (9(46.71PE) Cam)
Carol i Masana, Fina. Les Veus de la memòria : memòria oral de la República, la Guerra Civil i el Franquisme a Sant Pere de Riudebitlles (1931-1945) [Vilafranca del Penedès] : Institut d'Estudis Penedesencs, DL 2009 (9(46.71SPe) Car)
Sadurní Hill, Teresa. Sant Quintí de Mediona. Barcelona : Viena [etc.], 2000 (91(46.71SQu) Sad)
Argemí Salat, Xavier.  Sant Quintí de Mediona : evolució socioeconòmica...  Sant Quintí de Mediona : Ajuntament de Sant Quintí de Mediona, 1999 (9(46.71SQu) Arg)
Llorac i Santis, Salvador. Conèixer Mediona : un municipi de l'Alt Penedès. Mediona: Ajuntament de Mediona, 1993 (9(46.71Med) Llo)
Forns Varias, Josep. Sant Sadurní d'Anoia : el cava, l'hoquei sobre patins i la Festa de la Fil·loxera . Sant Sadurní d'Anoia : Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia : Andana, DL 2006 (91(46.71SSa) For)
Romeu i Alemany, Antoni. Fil·loxera : la història, la festa, la gent . Sant Sadurní d'Anoia : Associació Festa de la Fil·loxera, DL 2002 (398.3(46.71SSa) Rom)
Llorac i Santis, Salvador.  Sant Sadurni d'Anoia. Sant Sadurní d'Anoia.  DL 1979 (91(46.71SSa) Llo)