Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Pau Boada, dibuix i figura d'un artista

30 de maig 2013

Pau Boada, dibuix i figura d'un artista

Aquest mes de juny, a la nostra secció de Col·lecció Local, i parlant de forma “artística”, farem un petit “esbós” d’un dels artistes vilafranquins més importants del passat segle XX; representant de la generació Hèlix –grup d’intel·lectuals i artistes d’avantguarda, que va sorgir a l’entorn d’aquesta revista vilafranquina-.
Il·lustració:  Joan Esteve i Albet
En el seu naixement, a principis de segle, tot semblava indicar que, el “noi de Ca la Giralta seguiria els passos de la tradició familiar a l’obrador de pastisseria que la seva família tenia a Vilafranca.
Ben aviat, el 1928, comença a donar mostres del seu talent per a la pintura, a la Primera Exposició Col·lectiva de Pintors Locals del Centre Agrícola.
Diverses exposicions, i un intens treball com a il·lustrador van seguir a aquests inicis, que van quedar interromputs al 1936, per la Guerra Civil.
Pau Boada va ser mobilitzat,  en acabar la guerra va deixar l’ofici familiar i, pels volts de l’any 1944, va passar a formar part de la plantilla de l’Estació Enològica de Vilafranca.  
A partir de 1950 deixa l’Estació Enològica per a dedicar-se plenament a la pintura, i tot no aconseguir dedicar-s'hi professionalment, és a partir d’aquesta època on podem apreciar les seves obres més importants.
La seva activitat artística traspassarà els àmbits penedesencs a partir de la dècada dels anys 50, que serà especialment productiva per a Pau Boada, ja que al 1951 participa convidat a la “I Bienal Hispanoamericana de Arte”, celebrada a Madrid.


Només cinc anys més tard, exposarà a les Galeries Laietanes de Barcelona.
En el transcurs d’aquest mateix any, rep l’encàrrec de l’Ajuntament de Vilafranca per a fer una de les seves obres més emblemàtiques, la decoració de la sala Sant Ramon de Penyafort, avui dia denominada sala Pau Boada, com a  homenatge.
El seu estil personalíssim i inconfusible ens trasllada al·legòricament als símbols de Vilafranca i del Penedès; tant el cicle de la vinya i el camp, com el comerç hi són representats; dos dels trets d’identitat principals de la nostra comarca.
D’aquesta època és també el Mural del Vi, que forma part del Museu del Vi –actual Vinseum-, un altre dels indrets inseparables de Pau Boada, ja que també en va ser membre actiu de la junta i va realitzar diverses exposicions.
La reforma del Museu del Vi, i la conversió del seu projecte museístic en l’actual  Vinseum, va comportar la restauració i canvi d’ubicació dels seus murals.
En aquest recorregut pel centre històric de Vilafranca, no ha de mancar la majestuositat de la Basílica de Santa Maria. El vitrall central de la basílica és també obra de Pau Boada.
També va col·laborar il·lustrant diverses portades i dibuixos interiors a les planes de la premsa local, com Acció i Tothom. A la seva etapa més primerenca, són d’una qualitat indiscutible les il·lustracions a Quaderns Il·lustrats Penedès.
La seva sobtada mort, a l’agost de 1975, va deixar Vilafranca sense un dels seus artistes i personalitats més significades.
Com a reconeixement i homenatge,  l’any 1979, es va inaugurar la nova escola de primària, que porta el seu nom, el CEIP Pau Boada, al barri de l’Espirall
A la presentació en clip podreu veure, una petita presentació d’algunes de les seves obres més significatives, esperem que us agradi!Bibliografia:

  • 10 glosas de Fiesta Mayor. Antonio Sabaté Mill; ilustraciones de Pablo Boada
  • Vilafranca del Penedès: Verde y Azul, 1945
  • La Basílica de Santa Maria de Vilafranca. Text original de M.B.; la portada i gravats a la ploma d'en Pau Boada. Vilafranca del Penedès: [s.n.], 1935 ([Impremta Esteva])
  • Una Guia artística i monumental de Vilafranca del Penedès. Text original de M. B.; il·lustracions d'en Pau Boada. Vilafranca del Penedès: [s. n.], 1935 (Imp. Esteva)
  • L'Hospital del Sant Esperit i el convent i l'església de la Trinitat de Vilafranca. Manuel Benach. Vilafranca del Penedès: [s.n.], [193-?] (Imp. Esteva)
  • Els Sepulcres senyorials de l'església de Sant Francesc de Vilafranca. Text original de M.B.; la portada i gravats d'en Pau Boada. Vilafranca del Penedès: [s.n.], 1936 (Impremta Esteva)
  • Vilafranca: senyora vila. Manuel Trens; dibuixos de Pau Boada. Vilafranca: Edicions del museu, 1964
  • De la vida i l'obra de Pau Boada: Vilafranca, 1910-1975.  Jaume Mercader-Miret; preàmbul: Antoni Sabaté Mill
  • Homenatge al pintor Pau Boada i Mercader. Vilafranca del Penedès: Museu de Vilafranca, 1976

Recull hemeroteca (extracte):

Acció Catòlica
-Acció Catòlica. 06/10/1934
-Acció Catòlica. 25/05/1935
-Acció Catòlica. 13/06/1936
-Acción. 04/04/1959
-Acción. 19/09/1959
-Acción. 29/08/1960
-Acción. 12/11/1960
-Acción. 16/09/1961

Panadés/Penedés
–Panadés. 03/01/1959
–Penedès. 23/08/1975

Tothom
–Tothom. 15/02/1969
–Tothom. 23/08/1975
–Tothom. 29/08/1975https://docs.google.com/file/d/0BzqdxO6FhvV7YUZmT21IaWJ6dFE/edit?usp=sharing