Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Sabaté Mill, un clàssic proper

27 d’abr. 2013

Sabaté Mill, un clàssic proper

Parlar d’Antoni Sabaté Mill (Sant Joan de Mediona 1915-2002), és parlar d’una figura polifacètica, en essència, un dels intel·lectuals vilafranquins que més forta petjada va deixar a la nostra comarca, durant la segona meitat del segle XX.   
Historiador, escriptor, poeta, conservador de l'Arxiu Bibliogràfic "Pere Regull" del Museu de Vilafranca; així com cronista oficial de la nostra vila. Va col·laborar amb assiduïtat a diverses publicacions periòdiques vilafranquines de la seva època;  “Acció Catòlica” “Penedès”, “Verde y Azul” –de la qual va ser el fundador-, i “Dionysos”.
També va col·laborar en publicacions periòdiques d’abast més general com, ”El Correo Literario” i “Destino”.
Com a autor, va ser també un escriptor prolífic de llibres dedicats a temàtiques vilafranquines i penedesenques; obres que també podeu consultar a la biblioteca.

Va deixar una profunda empremta als molts alumnes que van passar per les seves classes. Primer a l’Institut Milà i Fontanals i després a l’Eugeni d’Ors, principalment com a professor de llatí. També va jugar un paper fonamental en la normalització de la llengua catalana,  en impulsar cursos de català, a partir de 1967.

Com a cronista oficial de Vilafranca, va fer una tasca pedagògica i de difusió molt ressenyable, donant a conèixer als principals personatges il·lustres de la vila, tant a les seves publicacions sobre el bisbe Torras i Bages, Pere Mas i Parera, els germans Pau i Manuel Milà i Fontanals; com a les diverses conferències que va impartir, sobre Eugeni d’Ors, Llorens i Barba o Romà de Saavedra, entre molts d’altres.

Pel record queda també, el seu pregó a la Festa Major de 1971; el mateix any que Vilafranca recuperava el seu topònim original en català –fet del qual va ser un dels impulsors-.

Per saber més sobre Sabaté Mill, la biblioteca ha elaborat una guia de lectura:


Coincidint amb la Jornada “Antoni Sabaté Mill, un clàssic proper”, el dissabte 18 de maig, organitzada pel Servei de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca i l’Institut d’Estudis Penedesencs, la Biblioteca Torras i Bages també us convida, parafrasejant el títol de la jornada, a descobrir-lo de més a prop.