Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Un homenatge al món dels castells fet documental

6 de febr. 2013

Un homenatge al món dels castells fet documentalLa biblioteca us recomana com a novetat la pel·lícula Enxaneta, un documental casteller, un homenatge a aquest món on “el valor, “la força”, “l'equilibri” i “ el seny”, són qualitats indispensables per aixecar castells, construir edificis humans, els quals han fet inspirar artistes com Gaudí. 

Els castells ens han fet posar la pell de gallina i han estat causa d’admiració arreu del món, i generadors d’emocions, alegria, pors, crits, silencis i llàgrimes. Tot plegat concentrat en una plaça castellera plena de gom a gom mentre van pujant els castellers: cadascú al seu lloc, primer formant una pinya, després el tronc fins a coronar-lo l’enxaneta. Tothom és important i cadascú té la seva tasca perquè tot surti bé.

Aquest reportatge també ens parla del miracle de les grans construccions castelleres: quan pugen temen la caiguda, uns poden caure d'un munt de metres d’alçada, a d'altres el castell els pot caure a sobre, i malgrat tot pugen i el tiren endavant tan bon punt se sent la gralla, només la gralla perquè la plaça està en silenci. Tot això es multiplica quan, a més, hi tens la família, amics, coneguts: uns quants  a la pinya, un altre al flore i l’altre fent d'enxaneta.

És un fenòmen cultural català que es vol donar a conèixer a través d’aquest documental en 3D, de 82 minuts, dirigit per Paulí Subirà, amb la col.laboració de TV3 i de diversos castellers de diferents colles, aportant cadasqú la seva opinió, els seus criteris, sentiments, les seves pors , la seva experiència i les seves emocions…
Esperem que us agradi.

[Barcelona] : Televisió de Catalunya, 2011