Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Temps de Setmana Santa

28 de febr. 2013

Temps de Setmana Santa


El concepte Setmana Santa es refereix a la darrera setmana de Quaresma que s'inicia amb el diumenge de Rams i fineix amb el tridu pasqual.
Centre de l'any litúrgic, es caracteritza per la commemoració solemne de la mort i resurrecció de Crist. Els actes religiosos han tingut, a més d'un sentit litúrgic, un marcat caràcter popular i folklòric.

A través del vast i ric conjunt de pràctiques festives -processons, escenificacions teatrals i altres activitats litúrgiques i rituals- la comunitat cristiana recorda i recrea els darrers moments de Jesucrist a la Terra. És a dir, des de que Jesús arriba a Jerusalem procedent del desert i ja proclamat Salvador, fins que és processat, mort clavat a la creu, enterrat i fins que ressuscita. La seva ubicació al calendari canvia cada any i oscil·la entre els mesos de març i abril, ja que la data de la Pasqua es fixa a partir de la primera lluna plena de primavera.

Us animem a gaudir d’aquestes festes, tot donant un tomb per diversos actes de Setmana Santa, d’arreu  les nostres contrades, i de més enllà. La seva diversitat i riquesa cultural, són atractius a tenir molt en compte.

De les més properes, com el Via Crucis de Tarragona, a l’espectacularitat de la Dansa de la Mort de Vergés; al so atronador dels timbals a Calanda i la seva “rompida de la hora”.
Si estem disposats a anar més lluny, l’elegància i majestuositat dels cavalls a la Setmana Santa de Lorca, l’austeritat de la Setmana Santa de Zamora, una de les més típiques. I, com no, Sevilla, la màxima expressió de la religiositat i la tradició.

Totes aquestes festivitats conformen un ampli ventall d’opcions, a les que encara en podríem afegir moltes. Vine a la biblioteca i inspira't amb l'exposició sobre la Setmana Santa d'"Una ciutat, un món". Tú tries!