Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Abecedari per Guardiola

26 de maig 2012

Abecedari per Guardiola

Antoni Ribas, del setmanari La Fura, ha escrit una crònica d'opinió combinant l'edició de la Guia de noves adquisicions locals que edita la biblioteca cada any per Sant Jordi i que enguany està il·lustrada amb les fotografies de l'Abecedari urbà vilafranquí de Raimon Romeu, i el comiat del millor entranador del Barça, Pep Guardiola. Us la reproduïm tot seguit. 
Gràcies, Sr. Ribas.
[Antoni Ribas, La Fura 26 de maig 2012]

La Biblioteca Torras i Bages publica cada any pel dia del llibre el recull de les noves adquisicions que s’han integrat a la col·lecció local. És una publicació senzilla. Però és una bona pensada. Enguany són 87 llibres als que cal sumar-hi 15 CD/DVD. En total, 102 unitats culturals.  Déu n’hi do.

L’ALTRA NOVETAT que enguany ofereix aquesta modesta publicació  –12 pàgines més les tapes–  és la il·lustració de la portada i la contraportada: 21 fotografies d’elements vistos al carrer que componen un Abecedari urbà vilafranquí, com es titula el conjunt. És una treball de Raimon  Romeu. I és sorprenent. Ell fotografia detalls del paisatge urbà de Vilafranca per trobar les 21 lletres que bàsicament integren el nostre alfabet. Deixa fora les lletres dobles: r, l, v, ny.

L’experiència no és nova, L’alfabet mateix neix d’un dibuix –el cap de bou que origina la a, per exemple, en les beceroles fenícies que s’han propagat a occident– i amb posicions del cos, amb dibuixos d’animals o persones fent gestos, combinant peces i coses,... s’havien ja realitzat uns reculls similars. Alguns són molt coneguts. L’originalitat de Romeu, però, és que troba figures que poden llegir-se com les 21 lletres, de la A a la Z, del nostre alfabet, en elements fotografiables als carrers de Vilafranca. I això té mèrit.

LA LLETRA A ÉS una de les potes triangulars d’un gronxador del Tívoli, la B l’ombra produïda per dues senyals de trànsit, la E i la F són de la façana de l’ajuntament: es formen amb l’arrebossat i la pedra del cantell de la casa, les lletres C, D, G, K, N, R són detalls de reixes i ferros forjats de portes i tanques. La O era fàcil: una ornamentació rodona. La Q era més complicada i Romeu ho resol amb la foto d’un forat d’un pany modern que s’obre clau de piu. És potser la més original. I no podia faltar la pintura d’una indicació de trànsit on hi troba la Y.
Amb aquestes beceroles podem, doncs, escriure. Són com vells tipus mòbils de les impremtes...

AQUESTA SETMANA, doncs, escau compondre el nom Guardiola ja que ha estat un dels més repetits en anunciar en Pep que deixa d’entrenar el Barça. La forma seria: reixa (G), detall de l’ajuntament (U), ombra del gronxador (A), reixa ( R ), reixa (D), detall d’una porta (I), ornamentació (O), forat d’una façana (L) i ombra del gronxador (A)... Naturalment, si no es veu resulta un text estrafolari o potser tan complicat com dissenyar una tàctica esportiva d’un partit de futbol. Guardiola ha fet, el futbol vistós que va prometre. Competitiu, de passades ràpides, a un toc o dos tocs, d’atac i gol després de moure i moure la pilota per encarar la porteria quan ja ha madurat el joc.  I els jugadors han corregut, com va anunciar.

Guardiola ha estat el Barça victoriós. El seu nom ja pot escriure’s amb solemnitat. Tot amb tot, els èxits i les copes obtingudes –cal  el colofó de la 14ena!– són només la part més lluïda del seu treball. El nucli fort és que ha fet equip, amb jugadors cars i jugadors nous. La paraula equip ha d’escriure’s, també, amb els tipus vilatans de Romeu.
I per completar el micro vocabulari  d’actualitat, ajuntem-hi aquesta setmana la frase: No vull pagar! S’ha dit als peatges de l’autopista i l’han pronunciada amb convenciment persones de totes les edats i categories. És una expressió forta, però és una consigna que es porta l’oli...