Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Caramelles i caramellaires

14 d’abr. 2012

Caramelles i caramellaires


Durant les festes de Pasqua, en moltes localitats del Principat de Catalunya es formen colles de joves que recorren els carrers i masies del poble, cantant cançons de caire religiós i festiu i d'al·lusió a les persones de la casa i a l'obsequi que esperen rebre d'aquestes. L'obsequi consisteix en ous, llonganissa i altres comestibles, així com en diners. Amb el que es recapta es fa una gran berenada. Tradicionalment les colles sortien Dissabte de Glòria després de la Vetlla Pasqual, a la nit.

Armand Beneyto i Albero. Caramelles i caramellaires: Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf, Baix Llobregat, i Baix Camp. Institut d'Estudis Penedesencs, Òmnium Cultural Alt Penedès, 2011.
Armand Beneyto analitza en aquest llibre la tradició de les caramelles, els seus orígens i passat històric i proposa una passejada pels diversos aspectes d'aquestes celebracions arreu de Catalunya. Fa especial èmfasi en el fet caramellaire al Penedès i específicament a Vilafranca, una capital que compta amb un segle i mig de tradició en aquest àmbit.