Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: En record de Moebius

14 de març 2012

En record de Moebius


Jean Giraud, Moebius, un dels artistes més importants del còmic europeu de les últimes dècades, va morir el passat dissabte 10 de març a París a l’edat de 73 anys. 

Nascut el 1938 a Nogent-sur-Marne, va començar la seva trajectòria com a autor de còmic el 1958 com a alumne de Jijé. Aviat obté el seu primer èxit comercial amb la sèrie Blueberry, guionitzada fins que va morir per Jean-Michel Charlier i continuada posteriorment per Giraud en solitari. El 1973, en paral·lel a la feina desenvolupada per Jean Giraud sota el pseudònim de Gir, neix Moebius, el seu alter ego, el que li propiciarà més fama mundial i reconeixement pel seu personal estil i imaginari. Moebius serà un dels fundadors de la important revista de còmics francesa Metal Hurlant, en la qual naixerà un dels seus personatges més emblemàtics, Arzak. Als anys 80, Moebius coneix el guionista xilè Alejandro Jodorowsky i emprèn amb ell un seguit de col·laboracions que tindran com a resultat més important la imprescindible saga de ciència ficció L’Incal.

La capacitat de Moebius per imaginar altres universos va influir de manera molt significativa el cinema de ciència-ficció. Per exemple, el còmic 'The long tomorrow', publicat el 1976 a partir d'un guió de Dan O'Bannon, va inspirar la ciutat del futur de la pel·lícula 'Blade runner', de Ridley Scott. La relació de Moebius amb el cinema va anar més enllà de la inspiració, perquè també va col·laborar en el disseny del vestuari d''Alien', juntament amb l'artista suís Giger, i va participar a 'Abyss', de James Cameron; 'Tron', de Steven Lisberger, i a 'El cinquè element', de Luc Besson. També va dibuixar l''story board' de 'Dune', el film de David Lynch.


En els últims anys va publicar la seva sèrie més personal, Inside Moebius, una mena d'autobiografia on conversava sobre el procés de creació amb els personatges.

Artista prolífic i inclassificable, amb la seva mort perdem un autor irrepetible, el treball del qual ha influït a generacions senceres de creadors i que serà, sens dubte, recordat durant molt de temps.

A la Biblioteca Torras i Bages podeu trobar diverses obres seves entre les quals destaquem avui la següent novetat: Arzak, el vigilante, el primer volum d’una trilogia sobre l’origen del mític i enigmàtic personatge creat per l’autor ja fa més de 30 anys. És un espectacular volum de gran format on Moebius demostra que als seus 73 anys encara era un dels més grans autors. 

Ja el teniu disponible!