Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Tertúlia literària: "Tot esperant Godot", de Samuel Beckett

16 de nov. 2011

Tertúlia literària: "Tot esperant Godot", de Samuel Beckett

S. Beckett (R. Gray, 1961)
Tot esperant Godot és l'angoixant situació límit de dos éssers humans, la vida i la grotesca solidaritat dels quals es basa en l'absurda espera de qui sap què o qui, a qui anomenen Godot. "Una obra horriblement còmica", segons paraules del mateix Beckett.

Samuel Beckett era fill d’una família protestant irlandesa. Va estudiar francès, italià i anglès al Trinity College de Dublín. Va viure molts anys a París, on va conèixer James Joyce, amb qui va tenir una gran amistat i també Suzanne Descheveaux, amb qui va contraure matrimoni. Durant la Segona Guerra Mundial va participar activament a la Resistència Francesa contra l’ocupació nazi.
Beckett, Premi Nobel de Literatura de l’any 1969, és autor de diverses novel·les (Molloy (1951), Malone mort (1952) L'innombrable (1953)…), però és molt cèlebre per les seves obres de teatre, entre les quals destaca Tot esperant Godot, escrita l’any 1952.
Beckett feia un tipus de teatre experimental -Teatre de l’absurd- en el qual l’estructura tradicional -la trama i l’ordre dels esdeveniments i la seva resolució- es trenca per oferir als espectadors una successió de situacions que l’obliguen a fer un esforç de relació d’idees considerable. Aquesta fórmula teatral, criticada per molts en el seu moment, li servia per introduir els temes que varen ser bàsics a tota la seva obra: la condició humana, les seves contradiccions, els seus dubtes davant l’existència i la lluita per la supervivència.
D’altra banda, el llenguatge sintètic que utilitzava i l’humor corrosiu que traspuen les seves obres feien que fos un autor de minories, malgrat que la seva influència en d’altres autors, com per exemple Ionesco o bé el català Manuel de Pedrolo, va ser considerable.
Malgrat que a finals de la dècada dels vuitanta l’obra de Beckett continuava essent per a minories amants del teatre d’avantguarda, la creació de la Sala Beckett a Barcelona, a càrrec de José Sanchís Sinisterra, l’any 1989, va ser el reconeixement del món teatral català de la vàlua de l’autor i va representar una plataforma de difusió de la seva obra, que va culminar amb l’edició a càrrec de l’Institut del Teatre de la seva producció teatral. De llavors ençà la presència de les obres d’aquest autor a la Sala que duu el seu nom i a Catalunya ha estat constant.
http://www.upf.edu/cultura  i  http://www.edu365.cat

Dates: 22 i 24 de novembre a les 19:30h