Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: La biblioteca us recomana Els grans cementiris sota la lluna, de Georges Bernanos

2 de set. 2009

La biblioteca us recomana Els grans cementiris sota la lluna, de Georges Bernanos

L'estiu de 1936 la Guerra Civil esclata a Espanya. El prestigiós escriptor francès Georges Bernanos, home de dretes, catòlic i monàrquic instal·lat a Mallorca des de 1934, és seduït en un primer moment pel franquisme, però se sent ràpidament revoltat per la violència de la repressió antirepublicana desencadenada a l'illa. D'aquesta revolta va néixer Els grans cementiris sota la lluna (1938), una denúncia rotunda, «el pamflet més important mai escrit contra el feixisme», segons Hannah Arendt.

De fet, Bernanos és més aviat simpatitzant del cop d'estat que no contrari. Ell es considera un membre de l'aristocràcia francesa, hereu d'un sistema de classes que es remunta a l'edat mitjana, on només hi ha pobres i rics. Al principi saluda l'alçament militar com la oportunitat de restablir l'ordre -l'ordre natural- en la seva estimada illa de Mallorca, habitada per camperols senzills "com els que es podien trobar abans a França". Com que no hi havia hagut fets de sang entre els habitants, era d'esperar que la repressió tampoc fos massa dura.

Res més lluny de la realitat. Amb la connivència de l'església catòlica, i seguint paràmetres estrictament religiosos -qui anava a missa i qui no- s'estableixen "censos" i comencen les "purgues". Quan les pressons són plenes (i ben aviat ho eren), es purguen les pressons. Al final tot es reduirà a "passejos" fins el cementiri, on "un capellà xipollejant entre la sang es dedicarà a repartir la extremaunció entre descàrrega i descàrrega".

Bernanos, l'antítesi de l'escriptor d'esquerres compromés que visita la Guerra Civil per fer-ne un pamflet, no pot suportar més l'horror que el terror extrem imposat li provoca, fins el punt de posar-ho per escrit en aquest llibre i marxar de Mallorca.