Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: La biblioteca us recomana Elegia per un americà, de Siri Hustvedt

3 de jul. 2009

La biblioteca us recomana Elegia per un americà, de Siri Hustvedt

Després de l’èxit de la seva anterior novel·la, finalista del Premi Llibreter, ens arriba l’esplèndida Elegia per un americà, de l’escriptora nord-americana Siri Hustvedt. Reprenent l’angoixa soterrada de les seves obres anteriors, l’autora explora els secrets que marquen les vides d’Erik Davidsen i la seva germana Inga. Tot just després de la mort del seu pare, a través dels diaris que va escriure, els dos germans van descobrint històries que ell havia mantingut amagades en vida. Alhora, ambdós s’embranquen en processos personals dins les seves pròpies vides: Inga descobreix les infidelitats del seu marit mort i Erik s’enamora perdudament de la seva nova veïna, una noia amb una filla de cinc anys que amaga, ella també, un secret terrible que posarà en perill la vida de tots tres.

I aquest és el text de contraportada del llibre. Home, això de que "Inga descobreix les infidelitats del seu marit mort" és una mica exagerat, ja que la Inga les coneixia prou bé les infidelitats, fins i tot abans de morir el marit. I això altre de que "amaga, ella també, un secret que posarà en perill la vida de tots tres" ja és més de pel·lícula, perquè si bé hi ha algun moment en que l'autora deixa entreveure un cert perill, la cosa no arriba mai a crear por. Ni de bon troç.

El que passa és que s'han de vendre novel·les, i si aquestes són una mica truculentes millor, perquè si tu dius "acció psicològica" -que és el que de veritat passa a la novel·la- no vens tant com si dius tot allò d'abans. I és una llàstima, ja que la Siri Hustvedt escriu prou bé i de temes prou interessants com per haver de fer malabarismes a la contraportada.