Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: Les vostres recomanacions: Xavier Hernàndez Ventosa. Los domingos de Jean Dézert, de Jean de la Ville de Mirmont

23 de juny 2009

Les vostres recomanacions: Xavier Hernàndez Ventosa. Los domingos de Jean Dézert, de Jean de la Ville de Mirmont

Obrim aquesta nova secció, amb les vostres recomanacions: d'aquella novel·la, obra teatral, o llibre de poesia que hagueu llegit darrerament. Si voleu compartir la vostra experiència, aquest és el vostre espai!!

Per a iniciar aquest nou espai, comptem amb un lector d'excepció: Xavier Hernàndez Ventosa.

Lector i escriptor, professor a l'Institut Eugeni d'Ors... polifacètic, en definitiva; ens acosta la seva visió personal sobre una de les darreres novetats que podeu trobar a les prestatgeries de la Biblioteca Torras i Bages.

De la Ville de Mirmont, Jean Los domingos de Jean Dézert (Traducció de Lluis Mª Todó) Ed. Impedimenta

Jean de la Ville de Mirmont va néixer a Bordeus el 2 de desembre de 1886 i va morir sepultat per l’explosió d’un obús el 28 de novembre de 1914, al front de Verneuil. Amb poc més de vint-i-dos anys s’instal·la a Paris, on treballa com a funcionari a la Prefectura del Sena i on retroba François Mauriac, amic seu des que eren nens.

Los domingos de Jean Dézert està inspirada en la seva vida gris de funcionari, però la novel·la transcendeix l’anècdota per esdevenir una visió del món i una actitud davant la vida, que l’autor sap concentrar en poc més de cent pàgines —per exemple, el protagonista sintetitza les seves concepcions metafísiques en la frase següent: “Cuando no se puede aportar ningún remedio a un mal, es inútil buscarlo”.

Amb un verb fluid i una prosa directa, que sap puntejar d’una suau ironia no exempta d’un cinisme elegant i seductor, de la Ville de Mirmont se centra en aquest Jean Dézert, un tipus melangiós, que no té gota d’imaginació i que es passa els diumenges anant d’avorriment en avorriment, fins que un fet casual sembla que li hauria de canviar la vida. Però, li canvia?

Per acabar, diré que la lectura d’aquesta petita obra mestra m’ha proporcionat aquell plaer literari que és intens i profund i que sols es troba quan al darrere d’un bon text hi ha un autor genial.

Xavier Hernàndez Ventosa