Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: L'últim de Robertson Davies

21 d’abr. 2009

L'últim de Robertson Davies

La biblioteca us recomana la darrera novel·la de Robertson Davies, Lo que arraiga en el hueso. Bé, la darrera publicada al nostre país, no pas la última que va escriure.

Segona part de l'anomenada Trilogia de Cornish, Lo que arraiga en el hueso és la continuació de Angeles Rebeldes (també disponible a la Biblioteca). Tot i que és possible llegir-se els llibres que conformen les trilogies per separat, no és massa recomanable, pel fet que conformen una història que s'entrellaça i dóna voltes, torna enrere una i altra vegada i, en fi, es disfruta més en conjunt i per ordre cronològic.

Francis Cornish, un extraordinari mecenes, mor deixant tres responsables del seu testament. A més d'haver de catalogar l'extensíssima col·lecció d'art del difunt, un d'ells vol escriure la seva biografia. I és en aquest volum on Davies ens explica l'atzarosa vida del protagonista de la trilogia: des d'artista infantil que dibuixa cadàvers a la funerària del seu petit poble natal fins a la conversió en hàbil falsificador d'obres d'art.

Robertson Davies és hàbil a l'hora d'explicar històries perquè és d'aquells autors que fa fàcil el més difícil; les seves novel·les tenen un punt tragicòmic que porten a pensar que són lleugeres. Aparentment. En realitat és capaç de disseccionar personatges com si més que escriure amb ploma ho fes amb bisturí, i de tractar temes amb una profunditat que ja voldria més d'un autor d'assajos. I tot això mentres gaudeixes d'una escriptura fluïda, sense artificis... una delicia.

Per als interessats en aquest autor, dir que va estar a punt de guanyar el Nobel l'any 1993, que se l'ha considerat el Dickens canadenc i que escriptors com John Irving el tenen com a lectura de capçalera. Si voleu començar a llegir-lo, a la Biblioteca tenim també la primera trilogia de l'autor (l'anomenada Trilogia de Deptford) formada pels títols El quinto en discordia, Mantícora i El mundo de los prodigios.