Ens hem traslladat! En segons veureu la nova web. També podeu accedir fent click aquí

Biblioteca Torras i Bages: El hombre más buscado, de John Le Carré

28 d’abr. 2009

El hombre más buscado, de John Le Carré

La biblioteca us recomana la darrera novel·la de John Le Carré, El hombre más buscado.

Com més novel·les publica, Le Carré és més escriptor i menys ex-espia. Naturalment, direu. Bé, però això no es produeix només per aquesta regla de tres inexorable que acabem d'enunciar; de fet, el que volem dir és que amb cada nova obra el que agafa més protagonisme és l'escriptura (el que podriem anomenar escriptura literària) i menys els fets concrets que explica.

En aquest cas, l'autor ens explica la història d'un combatent de Txetxènia, islamista, fill il·legítim d'un general rus, que es presenta a Hamburg per tal de reclamar l'herència del seu pare. Allà contactarà amb una jove advocada, que, per la seva banda, buscarà el pulcre banquer anglès que guarda la fortuna del general en un fons secret. Per sobre de tots, els serveis secrets alemanys, anglesos i americans jugaran als escacs amb aquestes fràgils peces.

Però això no és el més important. Ens referim a la trama. D'acord, no és casual que Le Carré busqui un protagonista islamista, ni que el faci anar a petar a Hamburg (ciutat que va acollir alguns dels terroristes de l'11S), ni que el banquer sigui anglès, ni que el general sigui rus, ni que... tot plegat li dona una bona excusa per explicar com s'ha traslladat l'escenari de la guerra freda des de l'antiga URSS cap al món islàmic, de com desorientats estan els serveis secrets que representa que ens han de protegir, de com juguen amb els conceptes de llibertat, terrorisme, seguretat...

No, no és això el més important. Tot plegat són excuses per a que John Le Carré es lliuri a un exercici de dissecció de personalitats. Genial la del banquer anglès que frisa la seixantena, enamorat de l'advocada vintanyera, malcasat per conveniència, un ratolí en mans dels serveis secrets anglesos. Brillant la del cap del servei local alemany, un esquizofrènic lluitant per ubicar-se a un món que canvia massa ràpid. Punyent la de l'islamista idealista que només vol ser metge per salvar gent, que li fa fàstic la fortuna il·legítima del seu pare però accedeix a fer-se-la seva, encara que per regalar-la... Trista la de la idealista advocada que només vol ajudar immigrants il·legals com a forma de castigar els seus pares per la seva fortuna, i que s'ensorra davant la pressió.

En resum, un bon exercici literari del que cada vegada és més escriptor i menys ex-espia.